Izak Košir

 |  Mladina 40  |  Družba

Novomeški Rog

Župan preganja uporabnike Sokolca

Jasno sporočilo neonacistov, obešeno na vrata Narodnega doma

Jasno sporočilo neonacistov, obešeno na vrata Narodnega doma
© arhiv Sokolca

Zgodba ljubljanske Tovarne Rog se zdaj očitno ponavlja v Novem mestu. Sokolc je ime dolenjske avtonomne cone s sorodnimi dejavnostmi od umetniških projektov do angažirane pomoči beguncem. Gre za zapuščeno stavbo Narodnega doma, ki so jo zasedli in uredili prostovoljci ter tako pravzaprav poskrbeli, da se ta objekt državnega pomena ni podrl. Zdaj jih hoče mestna občina pregnati.

Trenutni uporabniki oziroma skrbniki so se zaprli v stavbo, saj ne zaupajo sedanjemu županu Gregorju Macedoniju, ki jim je obljubil, da jih bo pustil pri miru, nazadnje pa obljubo prelomil. Prejšnji teden so dobili odločbo o tridnevnem izselitvenem roku.

Nejc Smodiš, eden od dolgoletnih uporabnikov Sokolca, je pojasnil, da želijo ostati v stavbi na lastno odgovornost, v najslabšem primeru pa bi radi, da jim občina za izvajanje dosedanjih dejavnosti ponudi nadomestne prostore. Smodiš priznava, da brez pomoči občine ne morejo delovati in da je doslej plačevala tekoče stroške, kot so tisti za elektriko in vodo. Kulturni program v Sokolcu poteka že skoraj desetletje, na bolj javni ravni in v sodelovanju z drugimi lokalnimi institucijami pa od leta 2010.

Zdaj Narodni dom, ki je bil (kot ljubljanski Rog) večkrat tarča neonacističnih napadov, uporablja od deset do 20 ljudi, če ne štejemo občasnih uporabnikov, kot so slikarji, kiparji in podobni, ki imajo v stavbi ateljeje. Tudi delovnih akcij skvoterjev v Narodnem domu je bilo do zdaj veliko. In vse so počeli na svoje stroške. Tako so v skoraj vseh prostorih obnovili stene, tla in okna, sobe pa so preuredili v do obiskovalcev prijazne, da lahko v njih potekajo kulturni dogodki, delavnice in drugo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.