Darja Kocbek

 |  Svet

Ker je hotela posneti protest, ji grozi do 45 let zapora

Deia Schlosberg

Deia Schlosberg
© YouTube / Emmy

V Severni Dakoti v ZDA so med snemanjem protesta proti naftovodu, po katerem Kanada dobavlja nafto v ZDA, aretirali Deio Schlosberg, producentko dokumentarnega filma How to Let Go of the World And Love All the Things Climate Can't Change. Skupaj z aktivistoma Samuelom Jessupom in Michaelom Fosterjem so jo obtožili kraje premoženja in storitev, poroča Reuters.

Josh Fox, soproducent dokumentarca, je na spletni strani The Nation napisal, da je bila Dela Schlosberg 48 ur pridržana, preden so ji dovolili pogovor z odvetnikom, zasegli so ji posnetke. Zato, da je opravljala novinarsko delo, ji grozi do 45 let zapora.

Dela Schlosberg ni edina novinarka, filmska producentka, priča in poročevalka o protestih državljanov proti gradnji infrastrukture za oskrbo s fosilnimi gorivi kljub podnebnim spremembam, ki jih ta povzročajo. Prejšnji mesec so v Severni Dakoti izdali nalog za aretacijo novinarke Amy Goodman. Obtožili so jo vstopa na zasebno zemljišče medtem, ko je poročala o protestu ameriških domorodcev proti naftovodu. Amy Goodman za svojo aretacijo pravi, da gre za veliko kršenje svobode tiska.

Josh Fox tudi za aretacijo Dele Schlosberg pravi, da je bila v nasprotju z ustavo ZDA, ki zagotavlja svobodo govora. Po njegovih besedah Schlosbergova prav tako ni protestirala, ampak je samo snemala dogajanje. Njena aretacija odraža »namerno« sledenje reporterjem. Njeni posnetki, kako varnostniki napadajo mirne protestnike z napadalnimi psi, imajo na spletu 14 milijonov ogledov.

Oblasti v Severni Dakoti so na protestih proti spornemu plinovodu aretirali tudi igralko  Shailene Woodley. Prijeli so jo, ko je zapuščala protest na gradbišču naftovoda. Policisti so ji povedali, da so jo aretirali zato, ker je znana in jo je med protestom prek Facebooka neposredno spremljalo 40 tisoč ljudi. Josh Fox navaja, da so med snemanjem protestov proti spornemu naftovodu aretirali tudi druge snemalce. To naj bi bilo opozorilo za vsakega snemalca dokumentarnega filma in novinarja, naj o teh protestih ne poroča. Nacionalni mediji v ZDA o teh protestih in aretacijah res niso veliko poročali.

Tožilec Ryan Bialas je za portal Huffington Post dejal, da ni šlo za »protest«, ampak za »kriminalno dejanje«. Hkrati je zatrdil, da ljudje v njegovem okrožju lahko mirno protestirajo, od njih zahteva samo, da pri tem ne uničujejo lastnine. Deli Schlosberg je pripravljen vrniti zaseženo opremo in posnetke, saj »ga ne zanimajo«. S kazenskim postopkom proti Shailene Woodley in Amy Goodman Bialas pa ni seznanjen, saj njegov urad ne »sledi aktivistom, novinarjem ali medijem«.

Domorodci iz plemena Sioux opozarjajo, da plinovod ogroža njihovo oskrbo z vodo in bi lahko uničil njihovo kulturno dediščino. Najprej je bilo predvideno, da bi ga speljali blizu mesta Bismarck, kjer živijo večinoma belopolti ljudje. Ko so ti izrazili nasprotovanje, so ga prestavili na območje, kjer živijo domorodci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.