Uredništvo

 |  Družba

Predsednica DNS meni, da so v Tarči padli standardi profesionalnega novinarskega dela

Vida Petrovčič, voditeljica četrtkove Tarče (foto: RTVSLO / MMC)

Vida Petrovčič, voditeljica četrtkove Tarče (foto: RTVSLO / MMC)

Zaradi polemike o četrtkovi oddaji Tarča, v kateri so spregovorili o (ne)pravici do splava, se je zdaj oglasila tudi predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS) Petra Lesjak Tušek, ki je odgovorni urednici informativnega programa Jadranki Rebernik poslala pismo, v katerem pravi, da tudi sama deli mnenje več izrečenih kritik na račun zadnje Tarče, namenjene konstruiranju moralne dileme/dihotomije med pravico do življenja in pravico do splava.

"Ocenjujem, da je v primeru te oddaje javna RTV upravičeno tarča vrste kritik ogorčene javnosti, saj so v njej padli standardi profesionalnega novinarskega dela, katerih branik bi morala biti prav RTV. Oddaja, v kateri se v imenu uravnoteževanja odpira prostor za širjenje nestrpnosti, po moji oceni ne sodi v program javnega servisa, za katerega si hkrati prizadevate z več uredniki in novinarji, ki kakovostno in odgovorno soustvarjajo informativni program RTV," je zapisala predsednica DNS in dodala, da so "večne"  etično-moralne dileme ali kontroverzne teme, kot sta ob splavu denimo še smrtna kazen ali evtanazija, seveda lahko "vedno znova na medijski agendi", zato s tako oceno RTV-ju nikakor ne skuša oporekati izbire teme.

"Iz tvojega odziva na kritike stroke se je namreč dalo razbrati, da ocenjuješ, da ti s kritiko oporekajo izbor aktualne teme ter s tem skušajo posegati v svobodo govora in zlasti uredniško avtonomijo. V DNS smo vedno med prvimi zagovorniki uredniške avtonomije, a tudi odgovorno zastavljenih in izpeljanih debat s kompetentnimi sogovorniki, katerih cilj ni razdvajati in podpihovati ideoloških razprav v javnem prostoru ter spodkopavati temeljev ne samoumevno pridobljenim pravicam, ki pa bi danes vendarle morale biti samoumevne," Jadranki Rebernik še piše Petra Lesjak Tušek, ki dodaja, da je v procesu sprejemanja nove medijske strategije vselej med tistimi, ki zagovarjajo pomen in vlogo ter nujnost obstanka in razvoja javnega servisa.

"Upam in želim, da se RTV od te vloge ne odmakne," zaključi pismo predsednica DNS.

Do zadnje Tarče so kritični tudi generalni direktor Fili, direktorica Biziljeva in varuh pravic gledalcev Ambrožič, na vsebino pa se je prav tako odzvala urednica dnevno-informativnih oddaj Mojca Pašek Šetinc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.