Darja Kocbek

 |  Svet

Ameriška velebanka JP Morgan je presenetljivo napovedala prodajo deleža na Kitajskem

© Wikicommons

Ameriška velebanka JP Morgan Chaise je napovedala, da se bo umaknila s kitajskega trga vrednostnih papirjev. O tem se pogovarja s partnerjem v skupnem podjetju First Capital Securities. Če bo do umika prišlo, bo JP Morgan Chaise prva globalna investicijska banka, ki se bo umaknila s kitajskega trga vrednostnih papirjev, poroča Reuters. V kitajskih skupnih podjetjih imajo banke iz finančnega središča Wall Street v New Yorku sicer manjšinske deleže. To je tudi razlog za njihovo nezadovoljstvo, ker imajo ustrezno majhen vpliv na upravljanje in lahko poberejo le svojemu deležu primeren zaslužek. Slednji pada zaradi vse večje domače konkurence na kitajskem trgu vrednostnih papirjev.

Skupna podjetja imajo na kitajskem trgu vrednostnih papirjev skoraj vse največje svetovne banke, kot so Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley, Deutsche Bank in Credit Suisse. Kitajska družba First Capital je sporočila, da se z JP Morgan pogaja o odkupu njenega 33-odstotnega lastniškega deleža v družbi First Capital Securities. Da bo do prodaje prišlo, še ni gotovo.

Da je Kitajska ključni trg na globalni ravni in za številne njene stranke zunaj Kitajske, zato namerava obdržati svoj delež v skupnem podjetju, pa sporoča JP Morgan. Ne v First Capital ne v JP Morgan ne povedo, zakaj so začeli pogovore o prodaji deleža JP Morgan. Nekateri analitiki razlagajo, da se bo JP Morgan vrnila na Kitajsko z novim partnerjem, ko se bo to izplačalo. Banka Morgan Stanley je skupno podjetje s kitajsko družbo Huaxin Securities ustanovila v letu 2011. Vrnila se je leto dni potem, ko je prodala svoj 34,3-odstotni delež v China International Capital Corp, ki je bila takrat vodilna kitajska investicijska banka.

Kitajski regiulator je konec leta 2010 dovolil ustanovitev skupnega podjetja JPMorgan First Capital Securities. V prvem polletju letos je to podjetje ustvarilo 7,72 milijona dolarjev dobička, v enakem obdobju lani pa je imelo izgubo.

Banka JP Morgan je odprodajo svojega deleža napovedala v času, ko tekmec HSBC Holdings pričakuje izdajo dovoljenja za ustanovitev skupnega podjetja na Kitajskem, v katerem bo imel večinski lastniški delež, kar mu omogoča enota v Hongkongu. HSBC bi v novem podjetju imel 51-odstotni delež, tuje banke, ki nimajo enote v Hongkongu, pa lahko imajo v skupnih podjetjih na Kitajskem največ 49-odstotni delež. Kitajska sicer svoj finančni trg liberalizira, a po mnenju tujih bank prepočasi. Tuje banke so prisotne na Kitajskem trgu od leta 2007, med njimi so BNP Paribas , CLSA, Daiwa Securities Group in Royal Bank of Scotland Group.

New York Times pa poroča, da je JP Morgan v zadnjih treh letih na Kitajskem v preiskavi zaradi podkupovanja pri zaposlovanju. Ravno zdaj, ko se pripravlja na poravnavo z regulatorjem, so se pojavile nove obtožbe. Banka JP Morgan je obtožena, da je zaposlovala otroke od pripadnikov vladajoče elite in te službe pogojevala s posli z državnimi podjetji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.