Stanka Prodnik Božič

28. 10. 2016  |  Mladina 43  |  Kultura  |  TV

Naj živi OF?

Kako nacionalka targetira srednješolce

Osvežilna fronta je nekakšen ne prav posrečen poskus obuditve Štafete mladosti.

Osvežilna fronta je nekakšen ne prav posrečen poskus obuditve Štafete mladosti.
© RTVSLO

Že odbita animirana uvodna špica Osvežilne fronte (OF) napoveduje, da gre za odštekano mladinsko oddajo. Koliko je tu pristnosti in koliko maske, boste presodili sami. Oddaja naj bi bila namenjena srednješolcem, nacionalka pa želi iz tega zelo očitno narediti drugo Štafeto mladosti, na kar namiguje že ime, ki je ponovna asociacija na čase, ki jih danes nekateri tako radi opevajo, drugi pa še raje pljuvajo po njih.

Ob bližji inšpekciji barvitega zmazka oziroma logotipa oddaje, ki ga sestavljajo rdeče ustnice, beli zobje in zelen jezik, je težko uiti podobnosti zaščitnemu znaku Rolling Stonesov. Torej še nečemu, kar enačimo s prejšnjim stoletjem in kar nekateri danes še vedno radi opevajo, drugi pa ... bi jih najraje strpali v dom za ostarele.

A Štafeta mladosti je bila vseeno bolj pionirska, bolj politična, bolj provokativna in ne nazadnje tudi bolj kreativna. Sicer je res nastajala v drugem času, pred YouTubom in Facebookom, a pred dobrimi desetimi, petnajstimi leti, kar spet ni tako daleč. OF skuša biti varnejša – bolj štoserska na prvo žogo in bolj poučna. Ja, saj razumemo, zakaj – da jo lahko pač ertevejevski šefi upravičijo kot nedolžno in izobraževalno. Če bo šlo slučajno kaj narobe. Po drugi strani pa jo bodo lahko kot odvečno dodano vrednost zaradi tega brez večjega haska tudi ukinili. Ko bo prišel njen čas. In nedvomno bo prišel.

Zadnja oddaja je bila podnaslovljena Vozniški izpit in zato so ustvarjalci oddaje vozniške izkušnje nabirali na stezi za gokart, na simulatorju vožnje, preizkusili pa so se tudi v motokrosu, zapeljali s solarnim vozilom in razmišljali o tem, kako odgovorni so na cesti mladi vozniki. Slednje so obravnavali v igrani rubriki Žgoča debata z Vilijem, kjer voditelj imitira nekakšno mešanico Uroša Slaka in Marka Potrča, in zaslišuje gosta, ki naj bi med vožnjo »tekstala« in popivala. A primitivne šale v slogu »še dobro, da si fant, sem mislil, da si res ena grda baba« nas res niso prepričale.

Po tem pa je sledila kvazi resna debata o varni vožnji. Težko povezljivo. Oddaja je namreč sestavljena iz pogovornega studijskega dela, ki ga vodi nekdanja Infodromovka Neža Prah Seničar, in igranih komičnih vložkov, v katerih sodelujejo improligaši Ajda Smrekar, Juš Milčinski, Vid Sodnik, Peter Frankl, Pia Nikolič, Rok Bohinc, Jan Kok in Žiga Regina. Malo mešano na žaru pač.

Bolj kot afnanje improligašev v studiu so zanimivi prispevki s terena na različne teme, v katerem nastopajo srednješolci in srednješolke, ki imajo tam možnost, da izrazijo svoja mnenja. Ko imajo srečo, pa jih celo povabijo v studio. Če že zaradi njih nastaja ta oddaja, naj imajo vsaj svojih pet minut, kajne?

A tudi njim ne bo škodilo, če bodo zaradi informiranosti in »poučnosti« denimo raje gledali oddajo Posebna ponudba, ki precizno spremlja potrošniške navade in kršitve ter gledalce osvešča in jim pomaga, da si izborijo svoje pravice. Konec koncev so za slednje nemalokrat prikrajšani tudi srednješolci. Mar ni že čas, da nacionalka neha podcenjevati svoje gledalce? Tudi tiste, ki še niso polnoletni, saj bodo prav oni nekoč plačevali RTV-prispevek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.