Anže Tomić

28. 10. 2016  |  Mladina 43  |  Družba

S hladilniki nad internet

Ko ključna infrastruktura kloni pred »pametnimi« napravami

V petek, 21. oktobra, nekaj ur ni bilo mogoče dostopati do Twitterja, Netflixa, PayPala, HBO Go in množice drugih velikih spletnih strani in storitev. Nedostopne so bile, ker se je zgodil napad na DNS-strežnike. Ti delujejo kot imenik, v katerega vsaka elektronska naprava pogleda, ko želi dostopati do posamezne spletne strani ali storitve. Ko v brskalnik vpišemo ime spletne strani, denimo mladina.si, računalnik vpraša DNS-strežnike, kje točno je ta spletna stran, in ti ga usmerijo nanjo. Brez DNS-strežnikov spletne strani preprosto ne obstajajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.