Petra Tihole

28. 10. 2016  |  Mladina 43  |  Kultura

Lepe smeti

Smetumet, socialno podjetje, ki iz odpadnih materialov izdeluje uporabne izdelke in išče trajnostne rešitve za družbene izzive

Smetumetke Alenka Kreč Bricelj, Maja Modrijan in Maja Rijavec z enim od svojih izdelkov

Smetumetke Alenka Kreč Bricelj, Maja Modrijan in Maja Rijavec z enim od svojih izdelkov
© Borut Krajnc

Dekleta iz kulturno ekološkega društva in po novem tudi socialnega podjetja Smetumet so novo domovanje našla v Mostah. Njihova Zibka je v šestih letih, odkar so v prvem prostoru v Šiški začela spajati umetnost, ekologijo in oblikovanje ter igranje s smetmi, postala premajhna. Zdaj bodo avtomobilski pasovi, ponjave, konferenčni trakovi, naramnice, zavese, dežniki, papir in drugi odpadni materiali, iz katerih so narejeni njihovi zaščitne torbe iz odpadnih ponjav, priročne nosilne vrečke, svinčniki, obeski iz odpadnega papirja, v katerih so ekološka semena užitnih rastlin, vrečke za nakup sadja, zelenjave in drugega živeža brez nepotrebne embalaže – to je namreč ena od njihovih filozofij – in drugi trajnostno naravnani izdelki, končno dobili zasluženo mesto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.