Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Izbor dogodkov od 3. do 5. novembra.

Četrtek, 3. november

V Galeriji Kresija Ljubljana bodo ob 18.00 odprli razstavo infografik oblikovalca vidnih sporočil Aljaža Vindiša z naslovom podatki+oblikovanje. Vindiš je nase opozoril že na 5. Bienalu vidnih sporočil Slovenije leta 2011, zadnja leta pa se posveča delu v časopisni hiši Dnevnik. Za svoje delo je prejel številna priznanja novinarske, oblikovalske in statistične stroke. Dogodek je del cikla samostojnih razstav najboljših slovenskih oblikovalcev in oblikovalk, ki jih organizira Fundacija Brumen. 

V Kinodvoru Ljubljana bo ob 19.00 premiera filma Negovalka, grenko-sladke komične drame, ki se najpomembnejših življenjskih vprašanj loteva v lahkotnem slogu češke podeželske komedije. Režija: Slávek Horák

H8JuCJ8ZYXw

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo z naslovom Misliti spomenik urbanim vstajam. Raziskovalni in umetniški projekt Gala Kirna in Niloufar Tajeri skuša razumeti globljo vzročno in zgodovinsko naravo urbanih vstaj, ki so se pojavile v ZDA v šestdesetih letih in se potem intenzivirale od osemdesetih let do danes tudi v Evropi, predvsem v osrčjih bivših imperijev Velike Britanije in Francije. Ta razstava ima za cilj predstaviti srečanje zgodovine urbanih vstaj z zgodovino izbranih radikalnih spomenikov – spomeniških strategij, ki so v prejšnjem stoletju vpeljale nove formalne prijeme za predstavitev novih tem, kot so na primer proletariat, mednarodna revolucija ter vprašanje periferije in izključenih skupin. 

Petek, 4. november

V Galeriji Simulaker Novo mesto bodo ob 19.00 odprli razstavo slik Nine Čelhar z naslovom Soba (vezan les). Slikarka mlajše generacije že nekaj let raziskuje podobe sodobne bivalne arhitekture. Medtem ko se je v zadnjih delih ukvarjala predvsem z motivi minimalističnih fasad in modernističnih hiš v kombinaciji z neukročenim grmičevjem, s tokratno razstavo svojo pozornost namenja interierjem. V novi seriji jo zanimajo objekti, motivi, ki takšne prostore definirajo, ustvarjajo specifično atmosfero in nakazujejo subtilno prisotnost človeka, ki nagovarja ravno v izpraznjenosti in zračnosti upodobljenih sob. Fokus njenih platen so stene, obdane z vezanim lesom, ki z vtisom enotne materialnosti abstrahirajo intimni prostor ter ga ustvarjajo harmoničnega in spokojnega.

V Centru in Galeriji P74 Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo Lenke Đorojević in Mateja Stupice z naslovom Prosti pad. Prostorska instalacija preko poigravanja z gravitacijo in percepcijo prostora razgalja nesmiselnost in distopičnost našega sodobnega vsakdanjika, sestavljata pa jo prostorska intervencija in video performans. Za material postavitve uporablja galerijski prostor sam in s transformacijo njegovih elementov ustvari novo celoto.

V Galeriji Alkatraz (Metelkova) Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo z naslovom Adrenalin, na kateri bosta vizualni umetnik Istvan David in zvočni umetnik ter skladatelj Colin Black predstavila svojo novo umetniško produkcijo, ki se nahaja na stičišču med sliko, risbo, digitalnim tiskom in zvokom. Umetnika z razstavo z vizualno-zvočnim prepletom predstavljata svojo percepcijo adrenalinskega navala, ki gledalk_cev ne pušča hladnih. Njun namen je iz njih izvabiti močna čustva nelagodja, agresivnosti, jeze, nestrpnosti in moči, obenem pa občutka osvobojenosti ki jo nudi adrenalinska mrzlica.

V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo ob 20.00 premiera predstave Poíesis sebstva, nadaljevalne faze procesa, ki ga je Snježana Premuš začela s Fizičnimi manifestacijami med leti 2012 in 2015. V seriji predstavitev studijskih procesov, ki jih je koreografinja vodila z različnimi plesalci, je k sodelovanju povabila gledalce različnih profilov, poklicev in strok, da bi skupaj z njimi ugotovila, kako je telesno kreiranje percepcijskih podob sporočljivo in kakšne smisle prozivaja, kako se bere, razbira in kaj je nemara očesu nevidno. Na teh predstavitvah in pogovorih je sodeloval tudi plesni kritik, zgodovinar in arhivar sodobnega plesa Rok Vevar in Snježana Premuš se je odločila nadaljevati sodelovanje z njim. Predstava Poíesis sebstva, ki je nastala iz omenjenih srečevanj, je strukturirana v serijo situacij, v katerih se neinvazivna aktivnost gledalcev in akterjev predstave izpostavlja izkustvenim možnostim pretvorb telesa v jezik in jezika v telo na mestih, kjer je telo vselej že jezik in jezik zaloga telesa. 

V Menzi pri koritu (Metelkova) Ljubljana bo ob 21.00 finale Klubskega maratona 2016. Nastopili bodo: Blue Town’s Radio, Gašper Torkar, Memowu, Miha Peterlič, NeoPogo in Noč.

C5eiUv4Zz_4

Sobota, 5. november

V SLG Celje bo ob 19.30 premiera avtorskega projekta Branka Završana z naslovom Dej, ne govor. Žanrska premetanka, ki jo soustvarjajo še Lučka Počkaj, Minca Lorenci in Aljoša Koltak, sloni na igri z masko. Celovita maska zakriva ves obraz in se s tem odpoveduje govoru in besedi. Ne odpove pa se zgodbam in njihovim pripovedim. Predstava nima besedila. Nima dramske predloge, nima besede, a vseeno govori. Spregovorijo telo, gesta, odnos med odrskimi karakterji in prostor. 

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 21.00 nastopil angleški dvojec Autechre, ki je že leta 1987 začel oblikovati in maličiti elektronsko glasbo nekje med technom, elektrom in hip hopom, sčasoma pa ustvaril nov glasbeni izraz, ki se ga je kasneje prijelo ime IDM. Gosta: Russell Haswell in Andy Maddocks

hWGUnrIiOoI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.