Uredništvo

 |  Svet

Uber odgovarja: V Sloveniji ne bo tako

Na članek Uber izgubil sodno bitko, delavcem plačani dopust, bolniška in minimalna plača se je odzvala slovenska podružnica podjetja Uber. V slednji poudarjajo, da odločitev londonskega sodišča nima nobene povezave s statusom Uberjevih partnerjev v drugih evropskih državah: "Uber ponuja različne storitve na različnih tržiščih, saj je zakonodaja različna od države do države. Uberjevi partnerji v Sloveniji bodo lahko v vsakem primeru zgolj podjetja in samostojni podjetniki, ki bodo nosilci licence za prevoz potnikov. V skladu z zakonom bodo morali biti vozniki bodisi zaposleni pri prevoznem podjetju ali pa samozaposleni, v kolikor bodo kot samostojni podjetniki pridobili licenco za prevoz potnikov."

"Več kot deset tisoč posameznikov v Londonu vozi prek Uberjeve aplikacije prav zaradi tega, ker želijo biti samozaposleni in sami odločati o svojem delu. Velika večina naših partnerjev uporablja aplikacijo, ker želijo ohraniti svobodo in fleksibilnost glede tega, kdaj, koliko in kje bodo vozili. Kljub temu, da se ta prvostopenjska odločitev nanaša zgolj na dva posameznika, se nameravamo pritožiti," pa je nedavno poudarila Jo Bertram, regionalna direktorica Uberja za Veliko Britanijo. 

Uber je v svojem odzivu zapisal, da bodo morali vsi partnerji izpolnjevati stroge varnostne standarde, kot jih določa zakon in dodal, da bodo morali prav tako izpolnjevati vso delovnopravno, davčno in drugo zakonodajo v Sloveniji: "Vsi prihodki prek Uberjeve platforme bodo v celoti obdavčeni v Sloveniji, pri čemer bodo bregotovinska plačila zagotovila popolno transparentnost poslovanja."

Sodišče je na prvi stopnji odločilo, da morata biti dva Uberjeva voznika obravnavana kot delavca (worker), ne kot zaposlena (employed) v svojem sporočilu izpostavlja Uber: "Britansko pravo namreč razlikuje med statusom delavca in statusom zaposlenega, ki uživa vse pravice iz delovnega razmerja. Status delavca prinaša zgolj manjši del pravic, ki jih uživajo zaposleni v delovnem razmerju. Takšnega razlikovanja večina drugih držav ne pozna."

Podjetje Uber nam je posredovalo tudi izsledke nedavne raziskave, ki jo je pripravila OBR International, na podlagi vzorca tisočih Uberjevih partnerjev. Slednja je, tako Uber, med drugim pokazala, da je "skoraj devet od desetih partnerjev zelo zadovoljnih ali zadovoljnih s tem, da vozijo prek Uberjeve platforme", "bi jih 87 odstotkov priporočilo delo prek Uberjeve platforme tudi drugim", "76 odstotkom bolj ustreza, da so samozaposleni in da sami odločajo o tem, kdaj bodo delali, kot pa da bi bili zaposleni", "se jih je 94 odstotkov pridružilo Uberju, ker želijo biti sami svoj šef in svobodno odločati o svojem urniku". 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.