Darja Kocbek

 |  Svet

Ključno je imeti e-mail od Johna Podeste

John Podesta

John Podesta
© Flickr / Centre for American Progress

Elektronska pošta, ki je v teh dneh glavna tema kampanje pred predsedniškimi volitvami v ZDA, je pomembna predvsem zato, ker razkriva, katera klika ljudi vpliva na odločitve v Washingtonu. Za to razkritje je pomembna pošta od Johna Podeste, vodje kampanje kandidatke demokratske stranke Hillary Clinton, ki jo postopno objavlja organizacija WikiLeaks, v Guardianu piše Thomas Frank.

Ta sporočila so okno v dušo demokratske stranke, pa tudi v sanje in misli razreda, ki demokratom daje navodila. To ni razred jeznih protestnikov. To so ljudje, ki so v veliki meri zadovoljeni in zadovoljni. Nihče se ne vozi v Zahodno Virginijo, da bi videl, kakšni so člani tega razreda ali kako živijo. Nasprotno, to so tisti, za katere so napisane takšne zgodbe.

Ti ljudje so zadovoljna in dobro izobražena osnova demokratske stranke, so veljaki nacionalnih medijev, arhitekti programov, oblikovalci ulic, visoki uradniki bančnega sistema, avtorji vseh načrtov za zagotovitev socialne varnosti ali za rešitev problemov na Bližnjem vzhodu z napadi z brezpilotnimi letali. Prepričani so, da sploh niso razred, ampak razsvetljeni ljudje, ki jim je treba odgovarjati, a se jim nikoli ni treba zagovarjati.

Razkrita osebna elektronska pošta Johna Podeste nam prikaže najbogatejše Američane v vsej veličini. V njej nastopajo finančni inovatorji kot pomembni člani liberalnega razreda. Nadvse uspešni kolegi skušajo svojim nadvse uspešnim otrokom zagotoviti službe. Izvršni direktorji fundacij delajo dobre in plemenite stvari. V Podestovi pošti je seveda mogoče tudi prebrati, kako se delijo nagrade in pomembni akademski dosežki.

Določene industrije so prikazane kot velike in pomembne. Splošno je znano, da je imela Hillary Clinton govore za pripadnike finančnega središča Wall Street v New Yorku, zdaj tudi vemo, da so v stranki smejoči se finančniki vsepovsod in nenehno delijo nasvete o tem in onem. Predstavnik za trgovino Michael Froman je recimo eno od pošt leta 2008 poslal kar z naslova velebanke Citibank, iz nje pa izhaja, da je bil kabinet predsednika Baracka Obame imenovan še preden je bilo volitev konec.

Z voditelji demokratske stranke so ves čas v stikih tudi inovatorji iz Silicijeve doline, nadalje razkriva Podestova elektronska pošta. Podesta se prek nje med drugim dogovarja za srečanje z ustanoviteljem Facebooka Markom Zuckerbergom, izmenjuje si pošto z enim od podjetnikov o grdi tekmi za mesto predstavnika Silicijeve doline v kongresu. Eden od predstavnikov Silicijeve doline je Podesti preposlal pošto enega od veljakov, ki se pritožuje, da eden od demokratov v tej tekmi kritizira milijarderje, ki s prispevki financirajo demokratsko stranko.

Čudovite stvari v Podestovi elektronski pošti po besedah Thomasa Franka najdemo tudi, če v iskalnik vtipkamo »Davos« ali »Tahoe«. Da ti ljudje res živijo v drugem svetu kot mi, pa ugotovimo, ko vtipkamo besedo »Vineyard«. Gre za Martha's Vineyard, prestižni letoviški otok, kjer sta predsednika Bill Clinton in Barack Obama preživela večino letnega dopusta. Vineyard je kraj, kjer se zelo bogati lahko sprostijo, iz Podestovih elektronskih sporočil pa izvemo tudi, da je to kraj velikega idealizma, dežela razsvetljenih liberalnih zavez, ki so daleč od tistega, kar lahko dosežejo navadni državljani.

Elektronska pošta od izvršnega direktorja fundacije upokojenemu uslužbencu hipotekarne banke, ki je pošto posredoval Podesti, iz leta 2015 recimo razkriva skrb, da mediji uničujejo podobo Hillary Clinton in ukrepi proti temu niso zadostni. Izvemo tudi, kako je sodelavec v kampanji Clintonove priporočil objavo političnega stališča na določen dan, da to ne bo zgolj ena od novic, a bo objava hkrati dovolj zgodaj pred zbiranjem denarja na otočju Hamptons in na Vineyardu. Prebrati je mogoče moledovanje človeka, ki želi biti povabljen na državniško večerjo v belo hišo, saj se je pridružil DSCC Majority Trustu na Martha's Vineyardu julija 2014 in je za kampanjo senatorjev demokratske stranke prispeval več kot 32.400 dolarjev.

Podestova elektronska pošta seveda razkriva tudi nepotizem, vsebuje na stotine sporočil, v katerih ga različni pripadniki klike kot vratarja za dostop do meritokratske elite prosijo, naj ustreznemu pomembnežu prišepne, da potrebujejo to ali ono službo v Washingtonu ali imenovanje v akademski sferi.

S sporočili, v katerih si ljudje skušajo prek Podeste zagotoviti službo zase ali za svoje otroke, pridemo do osnovnega dejstva, ki ga poznamo pri ljudeh na vrhu tega razreda: to je medsebojna lojalnost, ki je nad vsem. Zaradi tega je Hillary Clinton v času, ko je bila zunanja ministrica, zaposlila investicijske bankirje in je imela zanje govore, ko je funkcijo zapustila. Zaradi tega je jasno, da mora kakršna koli reforma bank temeljiti na njihovih predlogih. Jasno je tudi, da administracija Baracka Obame zaradi teh povezav proti nobenemu vodilnemu v investicijskih bankah ni vložila obtožnice, da bi se zaradi kaznivih dejanj, ki jih je storil, moral zagovarjati na sodišču. Ko beremo elektronsko pošto Johna Podesta, ugotovimo, da se ljudje, ki so v ZDA na vrhu, vsi poznajo med seboj. Ves čas podpirajo kariere drug drugega, navaja Thomas Frank. Krožijo od funkcije do funkcije, podeljujejo si nagrade, subvencije. Njihovo prijateljstvo premaga vse ovire. Kdor ni del te srečne, uspešne skupine in nima naslova elektronske pošte od Johna Podeste, je izločen.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.