Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 10. do 13. novembra.

Četrtek, 10. november

V DobriVagi Ljubljana bodo ob 19.00 odprli gostujočo prodajno razstavo Made in Maribor, ki predstavlja raznoliko dejavnost mariborskih umetnikov in umetnic vseh generacij ter hkrati ponuja najboljše, kar ta hip nastaja v Mariboru. Ob razstavi ponujajo možnost nakupa del 40 avtorjev in avtoric po dostopni ceni in podrobnejši vpogled v ustvarjalno prakso vseh umetnikov in umetnic v knjižnici katalogov in drugih publikacij.

V Kibla Portalu Maribor bodo ob 19.00 odprli festival Kiblix 2016, ki je letos združen z mednarodno razstavo MIG21 ter nadgrajen z interdisciplinarnimi vsebinami mednarodnega značaja. Predstavljen bo cvetober svetovne in slovenske intermedijske scene vključno z inovativnimi izobraževalnimi vsebinami, performansi, pogovori z umetniki, kreativnimi delavnicami, predavanji in mednarodno konferenco. Ob 20.00 bosta sledila AV performansa Adama Donovana "Psihofizični stroji" ter "Aquatocene / v iskanju tišine" Robertine Šebjanič z gostom Miho Ciglarjem.

Robertina Šebjanič: Aquatocene / v iskanju tišine

Robertina Šebjanič: Aquatocene / v iskanju tišine

V Balassijevem inštitutu Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo del Victorja Vasarelyja ob 110. obletnici rojstva umetnika, ki velja za "očeta gibanja op-art''. Na ogled bo 20 grafik, ki so nastale med letoma 1960 in 1980. Razstavljena dela sta zbrala Viktor Csepei in njegova žena, Kati Csepei, ki sta z avtorjem gojila desetletja dolgo prijateljstvo; večkrat sta ga obiskala v Parizu in organizirala številne razstave tako na Madžarskem kot po svetu. Skozi razstavo bo obiskovalec lahko spremljal razvoj gibanja op-art od svetovno znanih Zeber – variacij organskih in konstruktivističnih podob, prek postopnih abstrakcij do geometričnih črno-belih konstruktivističnih del.

V KC Dražen Petrović Zagreb bo ob 20.00 nastopila angleška alt-rock zasedba Placebo, ki letos praznuje 20. letnico od izdaje prvega albuma.

3CUxVbcZdOg

Petek, 11. november

V Veliki dvorani SNG Maribor bo ob 19.30 premiera glasbene komedije Glorious!, ki je nastala po sodobnem besedilu britanskega dramatika Petra Quilterja (2005), temelji pa na resnični zgodbi verjetno najslabše sopranistke vseh časov, Florence Foster Jenkins (1868–1944). Florence je vse življenje sanjala o tem, da bi postala operna pevka, čeprav ni imela ne talenta niti pevske izobrazbe. Njena življenjska želja se je izpolnila po smrti očeta, ki ji je z dediščino omogočil snemanja in izdajo enkratnih in neponovljivih "interpretacij" nekaterih najbolj znanih sopranskih arij, med drugim arijo Kraljice noči iz Mozartove Čarobne piščali in arijo Adele iz Straussove operete Netopir. Režija: Krešimir Dolenčić

V Mali drami Ljubljana bo ob 20.00 premiera drame Pomona, mladega britanskega dramatika Alistairja McDowlla, katere dogajanje je postavljeno v podzemlje, na temno margino družbe. Mlado dekle Ollie išče pogrešano sestro dvojčico in se ujame v sosledje dogodkov, ki jo potegnejo v skrivno betonsko osrčje mesta, imenovano Pomona. V podzemnem prostoru sodobnega mesta se končajo vse poti in iz njega izvirajo mnoge more. Poigravanje z idejo, da sredi mest, v danem primeru Manchestra, obstajajo skrivni svetovi, je pogosta znanstveno-fantastična tematika, ki pa jo McDowall razvija z vpeljavo igre vlog na podlagi srhljivih zgodb ameriškega avtorja H. P. Lovecrafta (1890−1937), znanega tudi kot "očeta sodobne srhljivke." Režija: Jaša Koceli

© Mankica Kranjec

V Gala hali (Metelkova) Ljubljana bo ob 22.00 nastopil Miki Solus, ki je v zadnjih petih letih postal eno glavnih novih imen hrvaške scene s svojim zafrkantsko-kritičnim pristopom in samosvojo multižanrskostjo, razpeto med jazzom, rapom, funkom in šansonom.

Ua6MOv5_-YY

Sobota, 12. november

V Klubu Cankarjevega doma Ljubljana bo ob 20.00 na ogled predstava Kako ostanem lepa in svobodna, ki raziskuje odnos družbe do tega vprašanja skozi različna obdobja in odpre razmislek o uprizarjanju ženskosti kot konstrukta, spletenega iz vsakokratnih pričakovanj okolja. Med odzive na ta pričakovanja spadajo tudi ženska gibanja od klasičnega začetnega feminizma pa vse do danes, prizadevanje za odpiranje javnega prostora ženskam, boj za volilno pravico in za pravico do splava ter nadzora nad lastnim telesom, v zadnjem času pa tudi podiranje strogih mej in odpiranje prostora za različne spolne identitete. V humorni formi "teatralnega pogovornega šova" uprizoritev parodira elemente televizijskih pogovornih oddaj. Protagonistka pogovornega šova je voditeljica, ki se odloči in dokončno osvobodi omejitev tako družbe kot njenih nadrejenih ter nam predstavi svoj pogled na svet. Avtorji besedila: Deja Crnović, Eva Kraševec, Milan Marković Matthis, Maja Sever, Mija Špiler, Tina Vrbnjak, igralki: Tina Vrbnjak in Maja Sever

© Nada Mihajlović

V Dvorani Gustaf (Pekarna) Maribor bo ob 22.00 nastopil Bowrain aka Tine Grgurevič, slovenski skladatelj, pianist in producent. Na koncertu se mu bo pridružil kitarist in producent Mario Babojelić.

w0Gj5xphZIA

Nedelja, 13. november

V SNG Drama Ljubljana bosta ob 19.00 v okviru cikla Drama Akustika na literarno-glasbenem večeru Saga o Hallgerd nastopila Svetlana Makarovič in Milko Lazar. Svetlana Makarovič je v delu pobrskala po njej zelo ljubi islandski pripovedniški tradiciji ter se pognala v boj med krščanstvom in poganstvom, vzplamtelim v 10. stoletju. V tem spopadu odigra glavno vlogo prelepa Hallgerd, ki se oklepa starih običajev, spoštuje soljudi, a ne dopušča krivic. Toda njen ponos in uporništvo nad njo zgrneta prekletstvo, zaradi česar se Islandci še danes izogibajo imena Hallgerd. 

3yfImo682ds

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.