IK

 |  Družba

Ljubljanska občina mora za Kolizej plačati tri milijone evrov 

Ljubljanski Kolizej ... nekoč.

Ljubljanski Kolizej ... nekoč.
© WikiCommons

Ljubljanska občina mora plačati tri milijone evrov odškodnine za porušeni Kolizej. Višino je namreč zaradi počasne denacionalizacije dedičem prisodilo višje sodišče, poroča TV Slovenija. Gre za rekordno odškodnino zaradi dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkov. Tri milijone evrov odškodnine in obresti je višje sodišče prisodilo denacionalizacijskim upravičencem, ker sedem let niso mogli uporabljati prostorov.

"Po moji oceni je znesek znatno previsok. Kot je kazalo v postopku, bi bil lahko še višji, glede na to, kar so zahtevali. Nekaj čez tri milijone je bil prvotni (brez obresti, op. p.), zdaj pa je milijon štiristo tisoč evrov in še obresti," ocenjuje zastopnik Mestne občine Ljubljana (MOL) Miha Kozinc. Kot pravi, gre za daleč najvišjo odškodnino, ki jo je do danes plačala občina, višino zneska pa je komentiral, da so jo izvedenci ocenili kar "prek palca". 

Denacionaliziranci so od občine zahtevali odškodnino za čas med sprejemom zakona o denacionalizaciji, 7. 12. 1991, in prevzemom prostorov, 1. 7. 1999, poroča TV Slovenija: "Dobrih sedem let tako niso mogli uporabljati 90 stanovanj in približno tri tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov. Sodni izvedenec Jorg Trsteniški Bleiweiss je ocenil škodo na 103.981 evrov za stanovanja in 2.032.562 evrov za poslovne prostore, skupaj na 2.136.543 evrov. Sodišče je njegovi oceni večinoma sledilo, vendar je znesek zmanjšalo za stroške občine z reševanjem, iskanjem nadomestnih stanovanj in popravili po nesreči, v kateri se je po nestrokovni prenovi leta 1995 zrušila slaba tretjina stavbe."

Serija rekordnih odškodnin, ki jih morajo država, državni sklad, občine in preostali uporabniki denacionaliziranega premoženja plačati, se tako nadaljuje. Koliko je bilo skupaj izplačanih odškodnin, ni znano, pristojno ministrstvo za pravosodje teh podatkov ne namreč ne vodi, ker zato nima zakonske podlage, še pojasnjuje nacionalna televizija. 

O neupravičeni denacionalizaciji pa smo nedavno pisali v Mladini. Borut Mekina je namreč razkril dokumente, ki dokazujejo, da je Slovenija cerkvi vrnila gozdove, čeprav ti dejansko niso bili cerkveni. Več o tem si preberite tu. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.