Izak Košir

 |  Svet

Mi smo tisti, ki so v mehurčku, ne oni

Brian Eno upa, da bodo ljudje po predsedniški zmagi Donalda Trumpa končno odložili svoje iPade in se zamislili, kaj se pravzaprav dogaja

© WikiCommons

"Dobrodošli v post-liberalnem svetu. Mislim, da natančno vem, kako se počutite – spominjam se jutra po Brexitu in zavedanja, da sem živel v državi, ki je sploh nisem poznal. Gre za pristno revolucijo, čeprav je nismo prepoznali, ker je nismo začeli. Vedno smo mislili, da smo v središču dogajanja, vendar se je izkazalo, da nismo. Mi smo tisti, ki so v mehurčku, ne oni," je na spletni strani gibanja DiEM25 zapisal aktivist in glasbenik Brian Eno in dodaja, da bo se bo morala liberalna Amerika zdaj dobro zazreti v ogledalo, kot je to morala storiti liberalna Anglija.

Eno izpostavlja, da še nikoli nismo bili tako blizu stavka "nismo bili pozorni", saj nove skupine in koalicije nastajajo dnevno, s tem pa se spreminja celoten svet. Vsi razmišljajo, kako bi učinkovito rešili ali renovirali liberalno demokracijo, je zapisal Brian Eno. 

"Dobra stran vsega tega pa je, da se tako uničujejo vse teorije zarote o skrivnih ložah, ki vlečejo nevidne niti. Tu poleg jih sploh ni bilo. Kot dokaz si lahko vzamete dejstvo, da je bila celo televizijska mreža Fox presenečena nad rezultatom in da niti preračunljivi Kochi niso pristavili svojega denarja. To je bila, hočete ali nočete, pristna ljudska revolucija (torej se le lahko zgodi)," komentira Eno, ki zmago Trumpa na ameriških predsedniških volitvah vidi kot priložnost. 

"Leta sem od številnih svojih intelektualnih prijateljev poslušal "politika me ne zanima", kot da je to nekaj sramotnega, primerljivega z javno masturbacijo. Zdaj pa bomo morda le odložili svoje iPade in sanje o kolonijah na Marsu ter začeli razmišljati o tem, kaj se dogaja tukaj - na Zemlji," pravi Eno, ki na koncu poudari, da gre za budnico za številne ljudi, hkrati pa je zadovoljen, da je gibanje DiEM že zbujeno. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.