Dijana Matković

 |  Svet

Prebujanje v novo stvarnost na Twitterju, piše Dijana Matković

J.K. Rowling o zmagi Donalda Trumpa

J.K. Rowling o upanju ... 
© Twitter

Ste ob nočnem spremljanju ameriških volitev spremljali tudi odzive na Twitterju? Potem veste, da je včeraj obstajalo še nekaj vere, da se za mnoge najhujši scenarij izida volitev ne more zgoditi. Britanska pisateljica J. K. Rowling je denimo zapisala, da gre za 'večer, ko se bo pisala zgodovina' in ob tem upala na dober izid.

J.K. Rowling on Twitter

Medtem je pisatelj Stephen King komentiral, da gre za najgrše volitve, kar jih pomnimo, a obenem pozval sodržavljane, naj gredo volit:

Stephen King on Twitter

Že nekaj ur kasneje, ko je Donald Trump dosegel 270 elektorskih glasov, je – vsaj sodeč po odzivih pisateljev – nastopilo novo temno obdobje, ki so ga eni pospremili z jezo, drugi z obupom.

Irwine Welsh, avtor kultnega Trainspottinga, je denimo besnel, ker smo morali 'to p***, ki ne utihne niti za 5 minut', poslušati osemnajst mesecev, zdaj pa ga bo treba še vsaj nadaljnjih pet let in pol:

Irvine Welsh on Twitter

Nekaj ur za tem je obupal in se odločil, da gre spat:

Irvine Welsh on Twitter

Prav tako je ob razglasitvi Trumpa za predsednika puško v koruzo vrgel že omenjeni Stephen King in se odločil za izklop od zunanjega sveta:

Stephen King on Twitter

Bosansko-ameriški pisatelj Aleksandar Hemon, ki se na ameriške volitve odziva iz svojstvene pozicije – to je migranta in nekoga, ki je ob bosanski vojni na lastni koži doživel vzpon nepredstavljivega, je ob razglasitvi rezultatov preklopil na 'preživetveno delovanje':

Sasha Hemon on Twitter

Če ga spremljate na Twitterju, potem veste, da Hemon že nekaj časa predvideva vzpon nasilja in nič drugače ni bilo tokrat – Hemon napoveduje žrtve:

Sasha Hemon on Twitter

Na koncu je vse skupaj lepo pozdravil 'v nepredstavljivem' in zaželel srečo:

Sasha Hemon on Twitter

Ponovni vzpon fašizma je s pomočjo citata Bertrama Grossa, pokojnega ameriškega profesorja in intelektualca, napovedal tudi režiser Michael Moore:

Michael Moore on Twitter

Da je vrag vzel šalo, vemo, ko pričnejo dogajanje komentirati celo – TV serije. Sploh, če to stori ena najtemačnejših v zadnjem času, Black Mirror, ki bržkone predstavlja ekraniziran scenarij vsega hudega, kar nas lahko doleti v bližnji prihodnosti. Snovalcem serije se je zdelo, da bi morali opozoriti, da tokratno dogajanje ni stvar TV fikcije:

Black Mirror on Twitter

In ko smo ravno pri fikciji vs. realnosti. Oglasil se je tudi fiktivni alterego režiserja Wernerja Herzoga, to je Werner Twertzog, sicer znan po bistroumnih, večkrat tudi duhovitih vpogledih v stvarnost, obarvanih na Herzogov način. Tokrat je ponudil paralelo z Nemčijo v tridesetih letih minulega stoletja in bil ob tem smrtno resen – »Nemci so bili presenečni, ko so ugotovili, da so jih njihovi prijazni in nežni sosedje zmožni brutalno ubiti«:

Werner Twertzog on Twitter

Ob vsem tem se je odvijala tudi (najmanj ena) vzporedna realnost, nadvse bizarna – gre za bratski spor, ki bi ga zavidali celo pisci grških tragedij. Malik Obama, brat Baracka Obame, je namreč navdušeno čestital Trumpu za izvolitev:

Malik Obama on Twitter

Pa pri nas? Po starem. Še ena priložnost za spremljanje klečeplazenja politikov. Miro Cerar je pohitel s čestitko predsedniku in prvi dami ZDA in vse skupaj okrancljal s heštegom #sLOVEnia:

dr. Miro Cerar on Twitter

Medtem je Janez Janša ob čestitki objavil fotografijo Ronalda Reagana in si zaželel, da bi Trump Ameriko napravil spet veliko na Reaganov način.

Janez Janša on Twitter

Vprašanje 'se spomniš, kako je bilo nekoč', lahko očitno zlahka črtamo iz besednjaka, saj je videti, da se bo vse, kar smo mislili, da smo pustili za sabo, pričelo odvijati znova. Prebujanje v novo stvarnost je pravzaprav prebujanje v preteklost. Plus nepredstavljivo, bi dodal Aleksandar Hemon.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.