Naslednja je Francija

Amerika je le postaja v procesu preobražanja Zahoda v skupek protofašističnih režimov, ki se je začel bistveno pred Trumpovim vstopom v ameriški volilni boj

»Moderni ancien régime je zgolj komedijant svetovnega reda, katerega resnični junaki so umrli. Zgodovina je temeljita in gre skozi številne faze, ko nese staro podobo h grobu. Zadnja faza svetovnozgodovinske podobe je njena komedija.« — K. Marx, H kritiki Heglove Filozofije prava, Uvod

Čestitka iz Alternative za Nemčijo

Čestitka iz Alternative za Nemčijo
© Twitter

Je izvolitev Donalda Trumpa za predsednika Združenih držav Amerike šok? Streznitev? Se je zgodilo nemogoče? V resnici nič od tega. Izvolitev Trumpa je bila vse prej nujna, neizbežna – ta nujnost in neizbežnost sta se postopoma gradili, rasli in se krepili. K volilnemu izidu je kajpada prispevalo nezadovoljstvo večine ameriškega prebivalstva nad establišmentom, nad politično elito, ki tako v Ameriki kot drugod po svetu prodaja sprego demokratične folkloristike in dereguliranega finančnega kapitalizma kot najboljši možni politični svet. Seveda je ta velika pripoved že nekaj desetletij preživeta. Hillary Clinton je – tako kot toliko desnosredinskih (tj. konservativnih in socialdemokratskih) politikov – v tem pogledu utelešenje političnega cinizma, ki je dokončno razjaril množice: neoliberalna politična elita se več kot jasno zaveda, da se je njena ideološka pravljica izpela, a se kljub temu pretvarja, da še naprej vanjo verjame in da se lahko stvari vsaj še za en mandat nadaljujejo tako kot doslej. Pa se je le zgodilo to, čemur se v angleščini lepo reče rude awakening, grobo, a tudi nesramno, vulgarno prebujenje, v podobi politika, ki to grobost in vulgarnost najbolje uteleša in čigar politični program ne vsebuje niti ene same razumne ideje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.