AT, STA

 |  Svet

V bitki za predsedniškega kandidata francoske desnice vodi nekdanji premier Fillon

Na današnjih volitvah francoske desnice, ki izbira kandidata za predsedniške volitve spomladi prihodnje leto, presenetljivo močno vodi nekdanji predsednik vlade Francois Fillon. Nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy pa je izpadel iz igre in že priznal poraz.

Na današnjem prvem delu strankarskih volitev je bilo sedem kandidatov, po delnih rezultatih pa v nasprotju s pričakovanji vodi nekdanji premier Francois Fillon s skoraj 44 odstotki glasov. Sledi mu nekdanji premier Alain Juppe s 27 odstotki glasov, nekdanji predsednik Sarkozy pa je na tretjem mestu s 23 odstotki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sarkozy je že priznal poraz in napovedal, da bo v drugem krogu strankarskih volitev glasoval za Fillona.

Drugi krog izbire kandidata francoske desnice za predsedniške volitve bo čez teden dni, saj, kot kaže, nobeden od kandidatov ni dobil več kot 50 odstotkov glasov. V drugi krog se bosta uvrstila najuspešnejša kandidata.

Kandidat desnice ima vsekakor dobre možnosti, da se uvrsti v drugi krog predsedniških volitev maja 2017 in v njem tudi zmaga. Pričakovati je namreč, da se bodo pred drugim krogom tradicionalne stranke poenotile s ciljem preprečiti zmago skrajne desničarke, vodje Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki se bo skoraj zagotovo uvrstila v drugi krog volitev.

Francoski socialisti bodo imeli strankarske volitve v začetku prihodnjega leta. Sedanji socialistični predsednik Francois Hollande bo šele decembra sporočil, ali se bo potegoval za drugi mandat, a njegove možnosti za zmago so skoraj nične.

Ta teden je kandidaturo napovedal tudi nekdanji gospodarski minister Emmanuel Macron. Kandidiral bo kot neodvisen kandidat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.