Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 1. do 4. decembra.

Četrtek, 1. december

V Muzeju za sodobno umetnost (Metelkova) Ljubljana bodo ob 18.00 odprli razstavo Saše Spačal in Mirjana Švaglja z naslovom "Simbiom – ekonomija simbioze." Gre za biološki prototip za zapleten skupek družbenih razmerij med vrstami, ki v ugodnih pogojih in glede na skupne potrebe vzpostavljajo vzajemna simbiotična razmerja. Miniaturni ekosistem naseljujeta dve biološki vrsti, ki bivata v simbiotičnem razmerju: rastlina črne detelje Trifolium pratense in rizobi, bakterija iz rodu Rhizobium. Ugodni okoljski pogoji v sistemu, v katerem imata obe vrsti medsebojno korist, se ustvarjajo z osvetljavo in s prepihovanjem zraka v hidroponično tekočino. V simbiotskem razmerju prihaja do izmenjave ključnih hranil: rastlina dovaja bakterijam ogljikove spojine, bakterije pa rastlini dušikove spojine. Na razstavi bo na ogled tudi šest video del, ki z vidika preteklih instalacij Saše Spačal in sodelavcev (7K: new life form, Mycophone_unison, Myconnect, Liminoid, Syncness) predstavljajo koncept Connections Continuum, s katerim avtorica osvetljuje različne vidike posthumanističnega planetarnega pogleda na svet, ki presega disciplinarno ločevanje med človekom, naravo in tehnologijo. 

V Mestni galeriji Ljubljana bodo ob 19.00 odprli razstavo Jaz drugi, na kateri se predstavlja Frank Uwe Laysiepen – Ulay, ki velja za pionirja body arta in performansa, v mednarodnem umetniškem prostoru pa je aktiven že od konca šestdesetih let 20. stoletja. Razstava nam najprej predstavi nekatera ključna dela, v katerih se umetnik osredotoča na svoje lastno telo in njegovo družbeno odtujitev ter nas nato zaplete v slikovit dialog in prikaz njegovih odnosov do sočloveka, bodisi dolgoletnega prijatelja ali popolnega neznanca. Osnovna konceptualna premisa razstave je namreč obravnavati avtorjev ustvarjalni opus skozi prizmo medčloveških odnosov; ti predstavljajo integralni del Ulayeve umetniške prakse. Kustosa razstave: Alenka Gregorič in Tevž Logar

Ulay

Ulay
© Primož Korošec

V Plesnem teatru Ljubljana bo ob 20.00 premiera plesnega triptiha Posvetitev pomladi, avtoric Jane Menger, Maše Kagao Knez in Rosane Hribar, ki so po navdihu kultnega dela ruskega skladatelja Igorja Stravinskega ustvarile tri samosvoje interpretacije. V projektu ustvarjalke zanima plesno gibalni aparat kot agens koreografije, premislek o ekonomskih pogojih originalne Posvetitve, z drastično ritmizacijo ustvarjena plesna kompozicija ter tridelna gradnja koreografije, s katero bo stopnjujoča glasbeno-koreografska dinamika pripeljala do trenutka žrtvovanja. Predstava je nastala v produkciji zavoda Flota in koprodukciji Plesnega teatra Ljubljana in Studimo XXV.

V Galeriji Fotografija Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo fotografij Stephana Lupina z naslovom Osemdeseta v New Yorku, ki prikazujejo razvrat, divjost in ekscentričnost newyorškega nočnega življenja.

Petek, 2. december

V Umetnostni galeriji Maribor bodo ob 19.00 odprli razstavo Slovenija in neuvrščeni pop, ki prikazuje likovno umetnost šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja, ki je nastajala v socialistični republiki Sloveniji. Razstavljena umetniška dela druži zanimanje za raznorodne oblike novih figuralnih izrazov in soočenje s prodorom potrošniške kulture. Na razstavi so likovna dela postavljena ob drugih kulturnih produktih svojega časa. Kustosinja razstave: dr. Petja Grafenauer, sokustos: Vasja Cenčič

Zmago Jeraj: Brez naslova (1967)

Zmago Jeraj: Brez naslova (1967)

Sobota, 3. december

V Vodnikovi domačiji Ljubljana bodo ob 17.00 odprli II. decembrski sejem ilustracije, na katerem se bo predstavilo 29 ilustratork in ilustratorjev. Za glasbo bo poskrbel DJ Borka.

V Mini teatru Ljubljana bo ob 20.00 premiera predstave Nemoč, ki je nastala po motivih del Heinricha Bölla (Klovnovi pogledi) in Janisa Varufakisa (Globalni minotaver). Izhaja iz presečišča obeh del: nemoči kot temeljnega občutka posameznika, ki skuša obdržati glavo nad gladino vseh ekonomskih, političnih in osebnih kriz. Če gre pri Klovnovih pogledih za intimno nemoč glavnega junaka, se pri Varufakisu občutje potencira in razširi na sfero družbe, ki ne zna in ne zmore najti ustreznega odgovora na zlom ekonomskih paradigem in zato doživlja globalno nemoč. Režija: Primož Ekart, nastopa: Nik Škrlec. Druga premiera: 4. decembra ob 20.00

© Peter Uhan

V Klubu Gromka (Metelkova) Ljubljana bo ob 21.00 v okviru cikla Defonija nastopila finska jazz zasedba Raoul Björkenhei eCsTaSy. Predskupina: Kombo B: Rock Me Monk (Slo)

OlLwg3q-Nis

Nedelja, 4. december

V Moderni galeriji Ljubljana bodo ob 18.00 odprli razstavo Dušan Kastelic: pregledna razstava (ali kako sem zapravil svojih prvih 50 let). Razstava predstavlja dosedanje ustvarjanje Dušana Kastelica na področju stripa, ilustracije in animiranega filma. Avtor je širši publiki znan po stripih Partizani, Mat, fotr, mulc in animiranih filmih kot sta Perkmandeljc in Čikorja an' kafe. Spremljevalni dogodek festivala Animateka.

V SNG Drama Ljubljana bo ob 19.00 v okviru cikla Drama Akustika nastopil Drago Ivanuša z gosti, ki bo premierno predstavil suito za igralko, klavir, harmoniko, marimbo, kontrabas in tolkala "Dviganje glasu." Zasedba: Drago Ivanuša (klavir, glas, harmonika), Tomaž Grom (kontrabas, glas), Anja Novak (glas, harmonika), Lola Mlačnik (marimba, tolkala, glas). Posebni gost: skladatelj Aldo Kumar (harmonika). Najlepše pesmi, ki jih je Drago Ivanuša zložil za gledališke uprizoritve, bodo zapeli Pia Zemljič, Viktorija Bencik Emeršič, Saša Tabaković, Uroš Fürst in Igor Samobor.

hXvyXziGyy0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.