Darja Kocbek

 |  Svet

Dan zahvalnosti v luči protestov domorodcev proti naftovodu Dakota

Namesto, da Trump in Warren Američanom obljubljata vrnitev zlatih časov, bi bilo bolje, če bi prisluhnila prerokbi domorodcev iz plemena Cree, ki pravi: »Ko bodo posekana vsa drevesa, polovljene vse živali, zastrupljene vse vode, zrak ne bo več varen za dihanje, šele takrat boš ugotovil, da denarja ne moreš jesti«.

Hešteg #NoDAPL (No Dakota Access Pipeline) predstavlja podporo ameriškim domorodcem. Številni podporniki pozivajo predsednika v odhajanju Baracka Obamo, naj ustavi nasilje in prepreči načrte kapitala.

Hešteg #NoDAPL (No Dakota Access Pipeline) predstavlja podporo ameriškim domorodcem. Številni podporniki pozivajo predsednika v odhajanju Baracka Obamo, naj ustavi nasilje in prepreči načrte kapitala.
© Flickr

S težkim srcem grem v Standing Rock, da se zahvalim in postrežem hrano zaščitnikom voda, ki so bili v mrazu napadeni s psi, solzivcem, vodnimi topovi, slepimi naboji in drugimi nasilnimi sredstvi države, na portalu Truthdig piše Medea Benjamin. Letos so Američani praznovali dan zahvalnosti tri dni potem, ko je bilo ranjenih 150 aktivistov, ki so mirno protestirali proti naftovodu Dakota. Ena od aktivistk Sophia Wilansky je na ta praznik imela tretjo operacijo roke, ki ji jo je raztrgala bomba.

Ti napadi na domorodne protestnike, ki želijo zaščititi vodo v reki Missouri, ki je glavni vodni vir za njihov rezervat Standing Rock, pred onesnaževanjem, se dogajajo v času mandata demokrata Baracka Obame, aktivisti se bojijo še hujše represije, ko bo kot predsednik ZDA prisegel Donald Trump, ki je v predvolilni kampanji obljubil, da bo ukinil zakonodajo, ki je omejevala izrabo fosilnih goriv v ZDA. Kelcy Warren, predsednik uprave družbe Energy Transfer Partners (ETP), ki gradi naftovod Dakota, je za Trumpovo kampanjo prispeval več kot 100 tisoč dolarjev in Trump je solastnik podjetja ETP.

Namesto, da Trump in Warren Američanom obljubljata vrnitev zlatih časov, bi bilo bolje, če bi prisluhnila prerokbi domorodcev iz plemena Cree, ki pravi: »Ko bodo posekana vsa drevesa, polovljene vse živali, zastrupljene vse vode, zrak ne bo več varen za dihanje, šele takrat boš ugotovil, da denarja ne moreš jesti«. Winona LaDuke, vodja domorodcev v Standing Rocku opozarja, da tamkajšnji protesti pomenijo boj za svobodo, za prihodnost ljudi, za prihodnost vseh nas.

Leah Donnella na spletni strani NPR navaja, da je mogoče po sedmih mesecih protestov proti naftovodu Dakota izluščiti dve ugotovitvi. Prva je, da je to največji protest ameriških domorodcev v zgodovini. Hkrati pa se ameriški domorodci že stoletja borijo za zaščito zemlje, ne le svoje zemlje.

Donald Trump pa pravi, da je pariški podnebni dogovor slab za posle, ker omogoča tujim diplomatom nadzirati energetsko politiko ZDA. Segrevanje ozračja je po Trumpovem prepričanju laž. V programu za prvih sto dni po prihodu v belo hišo, ki ga je predstavil maja, je odstop ZDA od podnebnega sporazuma iz Pariza na vrhu seznama ukrepov, ki jih namerava ukiniti. Razveljaviti namerava cilje ZDA za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Ukiniti namerava zvezno okoljsko agencijo EPA, v svoj kabinet imenovati vodilne predstavnike naftnih in plinskih družb. Končati namerava vojno proti premogu.

Organizacija Food & Water Watch svari, da je njegova tranzicijska ekipa polna lobistov korporacij, za ministra za energijo namerava imenovati sodobnega naftnega tajkuna Harolda Hamma. Ni presenečenje, da bo Trumpova administracija po vsej verjetnosti polna ljudi, ki bodo imeli finančne koristi od več frackinga, več industrijskega kmetijstva in industrijskih kmetij. »Ljudje, za katere je nakazal, da bodo sestavljali njegov kabinet, so isti ljudje, ki podpirajo politike, ki uničujejo naše podnebje in ustvarjajo družbo, ki temelji na razslojevanju in rasnih predsodkih,« opozarja Food & Water Watch.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.