IK, STA

 |  Svet

Kakšna bo Kuba po smrti Fidela Castra?

Pogreb nekdanjega predsednika in komunističnega revolucionarja bo prihodnjo nedeljo, 4. decembra.

Fidel Castro

Fidel Castro
© Kremlin.ru / WikiCommons

Na Kubi so od danes razglasili devetdnevno žalovanje za bivšim dolgoletnim predsednikom in očetom komunistične revolucije Fidelom Castrom, ki je umrl včeraj v starosti 90 let. Pogrebna slovesnost, na kateri pričakujejo tudi številne tuje državnike, bo 4. decembra v drugem največjem kubanskem mestu Santiago de Cuba. Kot so danes sporočile kubanske oblasti, do 4. decembra ne bo nobenih javnih dejavnosti in dogodkov, zastave na javnih stavbah in vojaških objektih bodo spuščene na pol droga. Državna radio in televizija bosta predvajala domoljuben in zgodovinski informativen program.

Novico o smrti Fidela Castra je javnosti malo po polnoči prek kubanske televizije sporočil njegov brat, predsednik države Raul Castro. Truplo pokojnika bodo upepelili že danes, žaro s pepelom pa po štiridnevni procesiji skozi državo pokopali v nedeljo 4. decembra v Santiagu.

Komisija za pripravo pogreba je danes sporočila, da bodo bivšega predsednika pokopali na pokopališču Santa Ifigenia, kjer je že pokopan narodni heroj za neodvisnost Jose Marti.

V procesiji, ki bo trajala od 30. novembra do 3. decembra in bo potekala med okoli 900 kilometrov oddaljeno prestolnico Havano in mestom Santiago de Cuba pričakujejo milijone ljudi.

Prvo množično spominsko slovesnost so napovedali v ponedeljek v Havani na Trgu revolucije, kjer je Fidel imel številne govore. Žara z njegovim pepelom bo namreč v ponedeljek in torek v spominskem objektu Martiju na trgu, kjer se mu bodo lahko poklonili. V torek popoldne bo nato žara "krenila na pot" proti mestu Santiago de Cuba.

V mestu Santiago de Cuba - edinem "mestu heroju" v državi, ki je naziv dobilo zaradi prispevka k strmoglavljenju diktatorja Fulgencia Batiste leta 1959 - bodo nato 3. decembra pripravili še eno množično spominsko slovesnost na trgu Antonio Maceo, preden ga bodo naslednji dan pokopali.

Britanski BBC navaja, da čeprav je bila njegova smrt za marsikaterega Kubanca presenečenje, so jo deloma pričakovali. Na Kubo po Fidelu so se namreč pripravljali že, odkar se je leta 2006 umaknil iz javnega življenja.

Dopisnik BBC s Kube Will Grant ob tem meni, da velikih političnih sprememb na Kubi ni pričakovati, saj je njegov naslednik Raul Castro že uvedel vrsto gospodarskih sprememb, ki naj bi privabile tuja vlaganja in olajšala omejitve Kubancem v vsakdanjem življenju. Pomembna je tudi normalizacija odnosov z ZDA, ki jo je Raul Castro začel leta 2014. Sledil je obisk ameriškega predsednika Baracka Obame in koncert skupine The Rolling Stones, vse v enem tednu. Kuba se spreminja, odpira, bolj kot se je kdajkoli prej v času Castrovega režima.

Čeprav še ni jasno, kaj bo za Kubo pomenil prihod novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Belo hišo, pa ni pričakovati, da bi se po smrti Fidela Castra karkoli drastično spremenilo. Niti ne bodo na Kubi spremenili enostrankarskega političnega sistema. Politično bo njegova dediščina še naprej živela, dodaja BBC.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.