Pregled leta: Prehranski presežki
Konzumov seznam najboljšega v leta 2016

Goveja juha v Sedmici
Naj kuharija: Denk, Zgornja Kungota

Goveja juha v Sedmici
Naj kuharija: Denk, Zgornja Kungota
ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Kuharija Gregorja Vračka je polna kontrastov, ki jih tu in tam poudari še s kakšno hardkorovsko intervencijo (petelinov greben ob fileju ščuke, recimo). Denku je v sebi uspelo ohraniti zafrkantsko igrivega froca, ki visoko kuharijo in nje domnevne zakonitosti jemlje z zdravo distanco.
Titula je še bolj za sukanje za šporhertom, ki je postavljen gostom na očeh, podeljena za izjemno delo na področju pršutarjenja. Gargantuozni, tudi več kot 30-kilogramski primerki sušenih nog se nato v ustih stopijo s težko primerljivo sladkobo in sočnostjo.
Projekt Visoke strokovne šole za gostinstvo in turizem ne pomeni le krasnega poligona za praktično delo študentov, ampak smo z njim dobili eno bolj zanimivih in poštimanih restavracij v državi.

Goveja juha v Sedmici
Na primeru gospe Grete iz Šiške in gospoda Zvonka iz Prlekije smo letos še enkrat izkusili, kako neprecenljivega pomena je za vsak gostinski obrat strežno osebje. Oba omenjena odlikuje posnemanja vredna prava mera duhovitosti, komunikativnosti in strokovnosti.
Pri mini restavraciji, ki jo v centru Ledina upravlja Shin Sato, gre še bolj kot za izvrstno pripravljeno in zanimivo hrano za holistično doživetje, ki na trenutke celo podre teorijo o kontinuiteti časa-prostora in gosta prestavi naravnost na Japonsko.
Doživetje zase je že fura v tale mini paradiž, a na cilju boste dobro jedli in se dobro imeli. In to sploh ne zaradi veselja, da ste plac končno našli, ampak zato, ker gre za redko videno rustikalno kuharijo z dobršno mero korajžne in duhovite avtorske nadgradnje.

Skutni njoki iz Našega raja
V vinsko spremljavo tukaj ne vključujejo le vin, ki sodijo k posamičnemu krožniku, ampak so to precizno izbrane letniške in formatne raritete, vmes pa še kakšen koktajl. In to za zmeren denar.
Kdor je že poskusil katero od Torinesejevih fokač, natančno ve, zakaj je simpatična palmanovska institucija na temle seznamu. Ostali pa ne čakajte s preverbo.
Gostilna na obrobju Ptuja z zanimivo kuharijo (njene juhe so res dodelane, izjemne!) dokazuje, da se da s trudom in zagnanostjo dobro delati tudi na off-off lokacijah. Korajžno naprej!

Monsterin svinjski rilec
Tole se sliši kot provokacija (tudi videti je tako) in mogoče je na začetku tudi bila; ampak to ne spremeni dejstva, da gre za v nulo domišljeno jed, na kateri štima vse – ideje, okusi, teksture, izvedba in predstavitev
Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
Preberite tudi