Hudo / Sarmomat
Aparat za zvijanje
Saša Eržen
MLADINA, št. 4, 27. 1. 2017

© arhiv Mladine
Med ročna dela, katerih znanje se je včasih prenašalo z babic na vnukinje in z mater na hčere, je sodilo tudi zvijanje sarm. Danes za to prodajajo poseben avtomat. Imenuje se dolmer, namenjen pa je zlasti zvijanju trtinih ali zeljnih listov, v katere smo prej dali zelenjavni, rižev, mesni ali riževo-mesni nadev. Ker gre za ruski izdelek, so mu priložena le ruska navodila, zato se nekateri kupci pritožujejo nad pomanjkanjem navodil za uporabo v angleščini, a je na spletu k sreči mogoče najti številne videoposnetke s prikazom uporabe, ki so razumljivi vsem.
ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?
Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?
Saša Eržen
MLADINA, št. 4, 27. 1. 2017

© arhiv Mladine
Med ročna dela, katerih znanje se je včasih prenašalo z babic na vnukinje in z mater na hčere, je sodilo tudi zvijanje sarm. Danes za to prodajajo poseben avtomat. Imenuje se dolmer, namenjen pa je zlasti zvijanju trtinih ali zeljnih listov, v katere smo prej dali zelenjavni, rižev, mesni ali riževo-mesni nadev. Ker gre za ruski izdelek, so mu priložena le ruska navodila, zato se nekateri kupci pritožujejo nad pomanjkanjem navodil za uporabo v angleščini, a je na spletu k sreči mogoče najti številne videoposnetke s prikazom uporabe, ki so razumljivi vsem.
Na strojček položimo list kislega zelja, vinske trte ali testa – primeren je tudi za spomladanske zvitke –, nanj naložimo zvrhano čajno žličko nadeva in nastavek nežno zadrsamo do konca strojčka, kjer nam izpod traku pade zvitek, ki spominja na cigaro. S prestavljanjem traku lahko dobimo tri različne debeline zvitkov. Opozarjajo, da z nadevom ne gre pretiravati, sicer bo mezel z vseh koncev. Reč je izdelana iz plastike, za svoje delovanje pa ne potrebuje elektrike, tako da so na neki način tudi te sarme, čeprav zelo uniformne, zvite ročno.