Stanka Prodnik

10. 2. 2017  |  Mladina 6  |  Kultura  |  TV

»Prvo jutranje veselje in šok«

Petnajst let zbujanja z oddajo Dobro jutro

Rojstnodnevna klobasa v obliki številke petnajst

Rojstnodnevna klobasa v obliki številke petnajst
© TVS

Prejšnji teden je petnajst let praznovala oddaja Dobro jutro, za katero direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj pravi, da z njo doživlja prva dnevna veselja in kdaj tudi prve dnevne šoke. Nekoč so bili, vsaj za občinstvo, to šoki na ravni Zvezdane Mlakar, ki je pred kamero spila svoj urin, danes pa je to Angelca Likovič, ki poziva k prepovedi splava tudi za posiljene ženske. Včasih jih zanese v teorije zarote, a večinoma se ukvarjajo s kuhanjem in nasveti za boljše počutje in nakupovanje na tržnici.

Oddaja Dobro jutro je bila sprva dvourna budnica, za katero se je zdelo, da je posvečena predvsem horoskopu. Občinstvu so delili nasvete o tem, da se je pametno pozanimati, kdaj je rojen naš osebni zdravnik, da bi videli, ali smo si tudi astrološko kompatibilni, a so nam zdaj vendarle priznali, tako Ljerka Bizilj, ena od ključnih ustvarjalk oddaje in tudi tista, ki je v njihovi televizijski poroki poročala pare, da so si horoskop kdaj tudi kar sami izmislili.

Tudi sicer je bila posebna oddaja polna iskrenosti in drugih priznanj; ob vodenem ogledu zakulisja, smo lahko videli, da imajo v pisarni tehnične ekipe spektakularen koledar z nagico, večkrat so poudarili, da je največja tehnična težava oddaje ta, da klicatelji ne utišajo televizorja, režiserka oddaje pa nam je povedala, da gre v oddaji vedno nekaj narobe, in tudi med javljanjem je dala voditeljici vedeti, da je že prekoračila svoje sekunde. Seveda so bili najboljši del stari posnetki, na primer ananasi na srajci Iva Koreza, pa pojava Slavka Bobovnika, ki so ga, kako pomenljivo, vprašali, »ali smo Slovenci dovolj izobraženi«. »Korošci vsekakor, drugod po Sloveniji pa verjamem, da tudi.« Nimamo pojma, kaj je ta izjava delala v arhivskem pregledu, a cenimo izbor.

Rojstnodnevna oddaja je bila tudi veselica. Da bi se trepljali po ramenih, so odprli linijo, na kateri so sprejemali čestitke. Ob tem smo slišali pripombo, da nekateri nimajo Facebooka in tako ne morejo tekmovati za majice oddaje, da bi bili recepti na ekranu lahko izpisani dlje časa, pa tudi to, da obstaja gledalka, ki se je veselila, da bo šla v pokoj, da bo lahko gledala oddajo Dobro jutro.

Drugi del veselice se je dogajal na ljubljanski tržnici, kjer so doneli harmonike in ljudsko petje, nosile so se tradicionalne jedi iz vse Slovenije, za finale pa so prinesli kranjsko klobaso v obliki številke petnajst. V studiu je medtem brnel mikser, saj so pripravljali tri različne jedi, na koncu pa so prišli seveda še obvezna torta, baloni, Čuki in kar je še podobnih rekvizitov za zabavo, ko ste v osnovni šoli.

Ob vsem tem rajanju, pohvalah in šalah na račun mode voditeljev in voditeljic pa seveda ne smemo pozabiti, da ne glede na to, da oddaja Dobro jutro prisega na banalnosti vsakdana, tegobe starejših in na videz deluje apolitično, prav ta oddaja, tudi zaradi visoke gledanosti, vpliva na to, kako se bo govorilo o določenih temah. To, da pod pretvezo sproščenega pogovora odpira vrata sovražnemu govoru, nasprotovanju splavu in najbrž še čemu drugemu, kar smo spregledali, ker je štirim uram programa vsako jutro pač nemogoče slediti, ne sme ostati skrito med kranjskimi klobasami in horoskopi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.