Marjan Horvat

10. 2. 2017  |  Mladina 6  |  Družba

Plakati proti papežu Frančišku

… zaradi katerih naj bi bil ta še bliže ljudem

Protipapeški plakati v Rimu

Protipapeški plakati v Rimu
© Profimedia

Minulo soboto so se v središču Rima pojavili plakati s podobo namrgodenega papeža Frančiška. V podpisu avtorji plakatov papeža sprašujejo: »Nadzirate kongregacije, odstavljate duhovnike, obglavili ste malteški in brezmadežni frančiškanski red, ne menite se za kardinale … Toda kje je vaše usmiljenje?«

Plakati, policisti so jih že odstranili, niso podpisani, zagotovo pa so njihovi avtorji podporniki konservativne struje v katoliški cerkvi, ki nasprotuje papeževim vizijam, s katerimi ta postavlja, kot nam je pred dvema letoma pojasnil italijanski filozof Umberto Galimberti, »človeka pred doktrine«.

Papež Frančišek je z njimi že dolgo na bojni nogi. Olja na ogenj pa je prilila njegova odločitev o odstavitvi Matthewa Festinga s položaja vodje malteškega reda. Spor med njima je izbruhnil, ko se je moral iz konservativnega reda – ta je s 13.500 člani znotraj cerkve nekakšna država v državi – posloviti njegov tretji človek Albrecht von Boeselager, ker je odobril sodelovanje v programih, v okviru katerih so delili kondome. Tem ultra konservativni malteški red odločno nasprotuje, Frančišek pa rabo dopušča, kadar so ogrožena človeška življenja. »Obglavljenje« frančiškanskega reda se nanaša na njegovo odločitev z začetka pontifikata o odstavitvi kardinalov in duhovnikov, ki so zagovarjali uporabo latinščine pri obredih, to, da se »ne meni za kardinale«, pa na štiri kardinale, ki so v javnem pismu papežu nasprotovali, da bi lahko ločeni in ponovno poročeni katoliki prejemali obhajilo.

Ni sicer prvič, da Italijani uporabljajo plakate za obveščanje javnosti o dogajanju v Vatikanu. Katoliški časnik Crux Now omenja, da so se leta 2013, pred konklavom, na katerem so kardinali izvolili Jorga Mario Bergoglia za papeža, po mestu pojavili plakati v podporo imenovanju ganskega kardinala Petra Turksona za novega papeža. Ko se je leta 1986 papež Janez Pavel II. udeležil medverskega vrha v Assisiju, so člani tradicionalistične Bratovščine svetega Pija X., znani kot lefebrovci, izdali posebne razglednice s papeževo podobo in dogodek označili za heretičen. Lani, ob »obletnici žensk duhovnic«, so se v rimski soseski Trastevere in v Vatikanu pojavile podobe nekdanje nune Michele Birch Conery, oblečene v škrlatno majico in s križem okrog vratu, ki pije iz keliha. Nad podobo je bilo zapisano: »Nekatere ženske ne ubogajo.« Torej ni prvič, da vatikanske struje med seboj obračunavajo s plakati, je pa tokrat prvič, da tako v javnosti problematizirajo politiko sedanjega papeža.

Da gredo marsikomu v Vatikanu v nos ostre papeževe besede proti kapitalizmu in v podporo beguncem, je znano. Pa tudi, da ima papež Frančišek kaj malo posluha in razumevanja za konservativno jedro v vatikanski kuriji, ki je pripravljeno – v boju za oblast in za to, da se ne bi nič spremenilo – s sklicevanjem na starodavne dogme dopustiti, da verniki zapuščajo cerkev. Sicer pa iz Vatikana sporočajo, da je papež plakate sprejel »vedro in neprizadeto«. Morda tudi zato, ker so, po mnenju jezuita Antonia Spadare, »znamenje, da dela nekaj dobrega in povzroča PRECEJ negodovanja in nelagodja. Skušajo ga ločiti od src ljudi, toda učink

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.