Marcel Štefančič jr.

10. 2. 2017  |  Mladina 6  |  Kultura  |  Film

Popolni tujci

Perfetti Sconosciuti, 2016, Paolo Genovese

zadržan +

Mrk.

Prijatelji so prijatelji, ker si ničesar ne skrivajo. Med njimi ni nobenih skrivnosti. Vedno si lahko rečejo: pa si vse povejmo! To storijo italijanski prijatelji (moški in ženske, pretežno zakonski pari), ki se dobijo na večerji – dajmo telefone na mizo! Vse si bomo delili! Telefonske klice, smse, mejle! Toda ko si potem vse to res delijo, ko gredo torej njihove skrivnosti – od prešuštev do ilegalnih fantazij in nosečnosti – na zvočnik, se njihova prijateljstva napnejo, stisnejo in podrejo. Digitalno jih loči. Vsak naslednji telefonski klic zaboli kot klic v Kriku.

Prijatelji (ali zakonci), ki hočejo ostati prijatelji (ali zakonci), si ne smejo povedati vsega. Prijatelji (ali zakonci), ki si rečejo, evo, med nami ni nobenih skrivnosti, niso več prijatelji (ali zakonci). Če hočejo ostati prijatelji (ali zakonci), si morajo lagati. In to vedno bolj. Bolj kot kadarkoli – bolj ko so namreč ljudje odvisni od svojih pametnih telefonov, več imajo za skriti. Pametni telefoni ustvarjajo in kopičijo hude – in vse hujše in vse bolj nedeljive – skrivnosti. Še več, po zaslugi pametnih telefonov imajo ljudje na lepem preveč skrivnih življenj, da bi jih sploh še lahko »pošteno« delili. Kar pa naj vas ne zavede: pametni telefoni niso ločili prijateljev (in zakoncev), temveč so pokazali, da prijatelji (in zakonci) drug o drugem nimajo pojma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.