Marjan Horvat

24. 2. 2017  |  Mladina 8  |  Kultura

Brezkompromisna upornica Zofka Kveder

Izšla je ilustrirana biografija prve slovenske poklicne pisateljice, katere bogati in raznovrstni opus, žal, še ni dobil primernega mesta v slovenski književnosti. Zdaj je priložnost, da to popravimo.

V notranjosti knjige med drugim najdemo odlomek iz drame Amerikanci (1908).

V notranjosti knjige med drugim najdemo odlomek iz drame Amerikanci (1908).

Pisateljica, znanstvena raziskovalka in odgovorna urednica spletnega medija AirBeletrina Manca G. Renko svojo knjigo Lastno življenje: Srečanje z Zofko Kveder začne z vprašanjema, ki si ju pri pouku slovenščine najbrž postavljajo številni srednješolke in srednješolci: zakaj se učimo le o pisateljih? Kje so vse ženske, kje so pisateljice? Renkova pa še: »Ali je mogoče, da nobena ženska ni napisala velikega literarnega dela? Ali niti eno ni bilo dovolj dobro, da bi nam ga profesorica določila za domače branje?«

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

 • Dušan Voglar, univ. dipl. slovenist in komparativist, Ljubljana

  Brezkompromisna upornica Zofka Kveder

  V navdušujočem sestavku Marjana Horvata o Zofki Kveder in najnovejšem knjižnem opisu njenega življenja (Manca G. Renko, Lastno življenje: Srečanje z Zofko Kveder, 2017) je dragoceno tudi omenjanje nekam zastrte vloge pesnic in pisateljic v slovenski književnosti. Horvat za sklep poudari, da opus Zofke Kveder »po mnenju poznavalcev še ni dobil primernega mesta v slovenski književnosti«. Več