Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

24. 2. 2017  |  Mladina 8  |  Družba  |  Intervju

Dr. Dragan Petrovec, penolog

Dr. Dragan Petrovec je raziskovalec na Inštitutu za kriminologijo in profesor na ljubljanski Pravni fakulteti, nekaj let je bil tudi vodja ženskega zapora na Igu, kjer je eksperimentalno in uspešno uvedel bolj odprt režim. Vseskozi zagovarja drugačen pogled na kaznovanje, ne zagovarja represije, je velik nasprotnik dosmrtnega zapora in, jasno, tudi smrtne kazni.

Ob umoru, ki je bil pred dnevi v živo predvajan na Facebooku, se postavlja več vprašanj, zakaj se je zgodil, kakšno vlogo so imela pri njem družabna omrežja, zakaj so si ga ljudje s tako slastjo ogledovali. Petrovec odgovarja, da to ni nič novega, ne umor ne naslajanje množice nad še tako nesmiselnim nasiljem, v vsakem izmed nas se skriva kanček zla.

Čeprav se Petrovec vseskozi ukvarja z nasiljem in krvjo, ima tudi hudomušno plat. Pred dobrim mesecem je izšla drobna in zabavna knjižica njegovih humoresk Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe.

Pred dnevi se je zdelo, da je Slovenija neka druga država, v Izoli je nekdo po ulici vlekel truplo, streljalo se je v Kidričevem, po avtocesti je avtomobil drvel z 203 kilometri na uro, na Facebooku si si lahko v živo ogledal umor. Se varnostne razmere slabšajo?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.