Izak Košir

 |  Mladina 9  |  Politika

Kaj ima Janša proti Ljubljani?

Morda ga moti, da ima SDS v prestolnici nizko podporo

Janša ne more pozabiti, da mu je Janković »odvzel« Ljubljano

Janša ne more pozabiti, da mu je Janković »odvzel« Ljubljano
© Borut Krajnc

»Bravo Ilka, bravo Boštjan. Smučarija je res nacionalni šport Slovencev. Se kdo spomni kakega zmagovalca iz Ljubljane?« je predsednik SDS Janez Janša zapisal na Twitterju in s tem nadaljeval poniževalno retoriko, usmerjeno proti Ljubljančanom in Ljubljančankam. Ilka Štuhec in Boštjan Kline sta namreč Mariborčana.

Slovenska prestolnica že tradicionalno voli leve stranke, in to gre Janši v nos. Pri neuspešnosti ljubljanskih športnikov pa se je uštel. To so mu sporočili tudi številni ko , in to gre Janši v nos. Pri neuspešnosti ljubljanskih športnikov pa se je uštel. To so mu sporočili tudi številni komentatorji na spletu, ki so omenili Matejo Svet (sedem zmag), Urško Hrovat (pet zmag), Roka Petroviča (pet zmag), Veroniko Šarec, Mojco Suhadolc in Matjaža Vrhovnika (vsi s po eno zmago). Vsi omenjeni športniki so se ukvarjali s tekmovalnim alpskim smučanjem, zmagovali so v svetovnem pokalu, vsi so se rodili v Ljubljani.

Zakaj gre Janši Ljubljana pravzaprav tako v nos? Morda se odgovor skriva v volilnih izidih SDS na volitvah v Ljubljani. Janševa stranka v prestolnici nikoli ni bila uspešna, kaj šele zmagovita. Program, vsebina in drža SDS prebivalcev največjega slovenskega mesta niso nikoli zares prepričali.

Janšo moti tudi sedanji ljubljanski župan Zoran Janković, saj ne zamudi nobene priložnosti, da ne bi navrgel kakšne o njem. Nazadnje se ga je lotil zaradi novega zakona, ki dovoljuje poroke istospolno usmerjenih – objavil je fotografijo Jankovića z barvitim udeležencem parade ponosa in pod njo zapisal: »Nov zakon že velja in sedaj se lahko poročita.« Vse to spominja na početje padlega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je svoj položaj utrjeval s protiljubljansko retoriko.

Izidi SDS na lokalnih volitvah v Ljubljani so sicer zgovorni. Leta 2014 na županskih volitvah v prestolnici ni imela uradnega kandidata, je bil pa njen neuradni favorit direktor Slovenske filharmonije in žirant TV-šova Slovenija ima talent Damjan Damjanovič, sicer član SDS. Damjanovič je dobil zgolj slabih 23 odstotkov glasov, zmagovalec Janković pa 57 odstotkov.

Nič boljše Janševi stranki ni kazalo leta 2010, ko je v boj za ljubljanski županski stolček poslala Zofijo Mazej Kukovič. Janković je bil s 64.178 glasovi (64,79 odstotka) že v prvem krogu izvoljen za župana, Zofija Mazej Kukovič je dobila zgolj 13.375 glasov oziroma 13,5 odstotka.

Tudi leta 2006 Janševi SDS v Ljubljani ni uspelo osvojiti županskega položaja, čeprav je v igro poslala morda svojega najmočnejšega kandidata, ki sta ga podprli tudi NSi in SLS, takrat obe vladni stranki. To je bil France Arhar, ki so mu Ljubljančani in Ljubljančanke namenili slabih 21 odstotkov glasov (27.225), njegovemu protikandidatu Zoranu Jankoviću pa 63 odstotkov (82.251 glasov).

Janez Janša je po »trenirkarjih« (kot jih je imenoval), ki naj bi bili Jankoviću leta 2008 pomagali dobiti volitve, slabšalno govorjenje o tem, kaj se dogaja v Ljubljani, le še stopnjeval. Prišli smo do točke, ko niti ljubljanski športniki niso več dovolj dobri, ugibamo, kdo bo naslednji. Skoraj zagotovo pa Janša s takšno retoriko pljuva v lastno skledo, takšen govor mu bo prinesel le še ene izgubljene volitve v Ljubljani.

V Mestni občini Ljubljana je sicer več kot 200 tisoč volilnih upravičencev, voli jih približno polovica.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.