Borut Mekina

 |  Mladina 10  |  Politika

Res previsoka plača?

Zdravnik, ki naj bi zamenjal Čebašek - Travnikovo, je najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju

Zdenka Čebašek  - Travnik, predsednica Zdravniške zbornice

Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica Zdravniške zbornice
© Borut Krajnc

Jože Balažic, sicer predstojnik Inštituta za sodno medicino pri Medicinski fakulteti v Ljubljani, je eden najbolje plačanih zdravnikov. Ne le zdravnikov, Balažic je tudi eden najbolje plačanih izmed 150 tisoč zaposlenimi v celotnem javnem sektorju. Prejšnji mesec je recimo zaslužil 7679 evrov bruto, so nam odgovorili z Medicinske fakultete, torej precej več kot predsednik vlade. Ko smo pred leti poskušali ugotoviti, na kakšen način Balažic zasluži tudi do 11 tisoč evrov na mesec, smo lahko dobili vpogled v nenavaden sistem nagrajevanja zdravniške elite. Balažic namreč zgolj polovico plače zasluži na fakulteti, preostalo pa z najrazličnejšimi dodatki, na primer za pripravljenost, dežurstvo in drugo. Da gre za zaslužkarstvo, priča tudi obračun ur. Skupaj kakšen mesec Balažic »dela« več kot 400 ur ali 14 ur na dan, tudi ob sobotah ali nedeljah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.