Dorotea Škrabo

Vizualna umetnica najmlajše generacije in spletna zabavljačica

Realistično sliko Pedra Severina Kroyerja je predelala tako, da je vanjo dodala svojo podobo in novo delo naslovila The Hirschsprung and Škrabo family (1881).

Realistično sliko Pedra Severina Kroyerja je predelala tako, da je vanjo dodala svojo podobo in novo delo naslovila The Hirschsprung and Škrabo family (1881).

Dorotea Škrabo je 24-letna oblikovalka in umetnica z Reke, ki že dobrih pet let živi in ustvarja v Ljubljani. S pravim imenom se podpiše, ko ustvarja kot grafična oblikovalka – ko denimo oblikuje katalog za Lidl ali ustvarja podobe za fanzine kolektiva Freštreš. Ali pa kakšne šolske projekte, ki ji jih nalagajo na Akademiji za likovno umetnost, kjer letos opravlja magisterij. Ima pa tudi virtualni alter ego Škrabzi in s tem imenom podpisuje konceptualne videe in fotografije, s katerimi vsak dan spravi v smeh na stotine svojih sledilcev na družabnih omrežjih. Čeprav ti dve ustvarjalni sferi za zdaj ločuje, se vedno bolj prepletata, to pa spodbujajo tudi njeni mentorji na akademiji. Tako bo morda Škrabzi čez čas postala Dorotea Škrabo – ali obratno. Nemara jo bomo poznali celo pod kakšnim tretjim imenom. Na razstavi Please Do Not Take Photographs, ki je ravnokar na ogled v ljubljanski galerji Aksioma, je že uporabila več psevdonimov. Samostojna razstava se je tako spremenila v skupinsko, dela pa so prispevale Škraba, Škrabala in Škrabita.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.