Goran Kompoš  |  foto: Miha Fras

31. 3. 2017  |  Mladina 13  |  Kultura  |  Dogodki

Metalska drama

Še en odličen koncert na odru ljubljanske Drame, tokrat z domačimi metalci Noctiferia

Šesterec, ki praviloma trese dvorane doma in po Evropi, si za predstavitev akustičnega projekta Transnatura ne bi mogel izbrati idealnejšega prizorišča.

Šesterec, ki praviloma trese dvorane doma in po Evropi, si za predstavitev akustičnega projekta Transnatura ne bi mogel izbrati idealnejšega prizorišča.

Koncertni cikel Drama akustika gosti žanrsko precej raznolike glasbenike, a pri nobenem še nismo opazili, da bi se na velikem odru ljubljanske Drame počutil kot riba na suhem. Dobršen del jih je resda vajen nastopati v bolj klasičnih koncertnih kontekstih, so pa izjeme. Denimo raperska legenda Klemen Klemen, ki smo ga v okviru tega cikla poslušali pred mesecem dni. A pripravil je izjemen koncert. Pravzaprav pred vsakim nastopom v okviru tega cikla niti ne dvomimo, da se gostujoči glasbeniki v našem osrednjem gledališču ne bi znašli dobro, pa čeprav si koga izmed njih sprva morda težje predstavljamo v tem okolju. Še pred dobrim letom bi si tam težko predstavljali denimo koncert prvakov domačega metala, zasedbe Noctiferia. Ja, težki rifi, s katerimi šesterec praviloma trese dvorane doma in po Evropi, bi bili lahko prevelik zalogaj za intimno, elegantno prizorišče. No, potem pa so k sodelovanju povabili prav Noctiferio. In po koncertu, ki smo mu bili priča prejšnjo nedeljo, moramo priznati, da si zasedba za koncertno predstavitev svojega aktualnega projekta ne bi mogla izbrati idealnejšega prizorišča.

Gre seveda za odmeven projekt Transnatura, v okviru katerega je Noctiferia elektrificirane kitare zamenjala z akustičnimi in je podobo začel dobivati leta 2015. Takrat so gostovali v oddaji Izštekani na Valu 202 in v ta namen prearanžirali kopico starejših skladb, nato pa so lani tako zastavljeno glasbo nadgrajevali na koncertih in jo ob koncu leta ovekovečili še na novi plošči. Nekateri starejši privrženci so zmajevali z glavami, a hkrati so se pojavili novi poslušalci, ki so »izlet« v akustiko sprejeli z velikim odobravanjem.

Tu je treba pripomniti, da ljudski (glasbeni) motivi v kontekstu metalske glasbe že dolgo niso več tabu, ne nazadnje se je k njim že v preteklosti zatekala tudi Noctiferia. Prav tako je akustične, folkovske albume posnelo nemalo kultnih metalskih bendov. Je pa hkrati res, da so bili to pogosto bendi, ki so bolj kot klasično metalsko občinstvo nagovarjali neprofilirane glasbene radovedneže s posluhom za avantgardne glasbene prakse.

Zdi se, da Noctiferia s Transnaturo bolj kot slednje nagovarja svoje odprtoglave, zveste privržence in poslušalce, ki si legendarni metal bend želijo slišati v gypsyjevski, swingovski oziroma jazzovski preobleki. In ti so v nedeljo v Drami nedvomno prišli na svoj račun. Zasedba, ki je ob tej priložnosti obeležila tudi dvajseto obletnico in izid vinilne različice albuma (s povsem novo skladbo), je koncert izvedla vrhunsko. Ob spremljavi majhnega (skoraj) simfoničnega orkestra, katerega potencial je v danih, časovno/finančno omejenih razmerah izkoristila optimalno, se je spet potrdilo, da se ustvarjanja loteva izjemno premišljeno in angažirano. Tudi takrat, ko stopi na nov teren. Morda smo tisti z več sorodnega, akustično-metalskega zaledja pogrešali le nekaj drznosti, kar pa ne spremeni dejstva, da je šlo za resnično lep glasbeni dogodek.

Ob tej priložnosti lahko Noctiferii zaželimo naslednjih plodnih dvajset let, SNG Drama Ljubljana pa pogum pri izbiri podobno atraktivnih glasbenih gostov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.