Izak Košir

31. 3. 2017  |  Mladina 13  |  Politika

Možinovi pričevalci

Gostje, ki so po volji nacionalkinemu TV voditelju

Alenka Valič Zver in Jože Možina v oddaji Intervju na TV Slovenija

Andreja Valič Zver in Jože Možina v oddaji Intervju na TV Slovenija
© RTVSLO

Jožeta Možino poznamo kot avtorja serije oddaj Pričevalci, ki predstavlja zgodbe »druge strani«, domobrancev, njihovih simpatizerjev, pomagačev, pa tudi partizanov, nasprotnikov komunistov. Poleg tega Možina vodi oddajo Intervju s podobno usmeritvijo. V zadnjih oddajah je gostil nekdanjega predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča, nekdanjega ministra v Janševi vladi Vaska Simonitija, predsednika Svetovnega slovenskega kongresa Borisa Pleskoviča, kritika procesa Patria in novega ustavnega sodnika Klemna Jakliča …

Pri tej rdeči niti je vztrajal tudi v zadnji oddaji, ko se je pogovarjal z direktorico Študijskega centra za narodno spravo Andrejo Valič Zver. Ta je članica vodstva stranke SDS v Kranju in soproga evropskega poslanca ter nekdanjega ministra iz vrst SDS Milana Zvera. S tem seveda ni nič narobe, a Zverova je brez resnih znanstvenih referenc postala direktorica spravnega centra malo pred koncem mandata prve Janševe vlade. Študijski center za narodno spravo je nekakšna zapoznela različica centrov za preučevanje totalitarizmov, ki so nastali v vzhodnoevropskih državah. Nekateri od njih so razmeroma verodostojni, drugi ne.

Razlika med njimi in našim je ta, da Študijski center za narodno spravo financira država, na projekte oziroma razpise se mu skorajda ni treba prijavljati. V zgodovinarskih krogih pravijo, da so tam zaposleni uradniki, ki so službe dobili po ideoloških merilih, ne pa znanstveniki. Manjka jim tudi v stroki priznanih zgodovinarjev. V centru o spravi ni veliko slišati, saj se ukvarja predvsem s preučevanjem zločinov v obdobju komunizma v nekdanji Jugoslaviji ter krivic, ki so jih partizani povzročili med 2. svetovno vojno. O zločinih druge strani ne govori. Zgodovinar Božo Repe je pred časom v intervjuju za Mladino povedal, da je center zaposlil tiste zgodovinarje, ki se »verjetno niso mogli uveljaviti v znanstvenem svetu na podlagi prepoznavnih in jasnih meril«, ter dodal, da se je pokazalo, da »center ni sposoben resnega raziskovalnega dela«.

V Možinovi oddaji je o centru govoril Stane Granda. Samozavestno je povedal, da Andrejo Valič Zver pozna vsa strokovna Evropa in da deluje v korist znanosti in ne politike. V oddaji je nastopila še ena zgodovinarka s prepoznavno usmeritvijo – Tamara Griesser Pečar, ki je dejala, da se Andreja Valič Zver ukvarja z vsemi totalitarizmi, to pa v Sloveniji ni ravno zaželeno. »Sprava je nikoli končana zgodba, pravi (Andreja Valič Zver, op. p.), ko osvetljuje našo temno plat novejše zgodovine,« je še dejal Možina. Mi dodajamo, da dokler bo država financirala center, ki ni primer spravnega in znanstvenega delovanja, najbrž res ne bo volje za dokončno spravo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • doc. dr. Tamara Griesser-Pečar, SCNR

    Možinovi pričevalci

    Trenutno so zelo aktualne t.i. “fake news” – in trditve Izaka Koširja v Mladini, z dne 31.3.2017, brez dvoma spadajo v to kategorijo. Kot vodja programa Študijskega centra za narodno spravo neresnične navedbe v članku, v katerem se kot že mnogokrat doslej z insinuacijami in neresnicami poskuša obračunavati s Študijskim centrom za narodno spravo in njegovimi sodelavci, odločno zavračam. Več