Staš Zgonik

31. 3. 2017  |  Mladina 13  |  Družba

Srčne težave

Ibuprofen povečuje tveganje za srčno-žilne zaplete

Ibuprofen je eno najbolj priljubljenih protibolečinskih in protivročinskih zdravil v Sloveniji. V letu 2015 je bilo zanj izdanih 170 tisoč receptov, dobiti pa ga je mogoče tudi brez recepta v lekarnah. Na voljo je veliko število zdravil različnih blagovnih znamk, katerih aktivna učinkovina je ibuprofen, npr. Diverin, Brufen, Ibubel, Bonifen.

Spada v skupino tako imenovanih nesteroidnih protivnetnih učinkovin, za katere pa vse več raziskav kaže, da njihovo jemanje povečuje možnost srčnega popuščanja in srčnih zastojev. Najnovejša, ki so jo izvedli na Danskem, je pokazala, da se z jemanjem ibuprofena tveganje poveča za 31 odstotkov. »Naše ugotovitve se ujemajo z vse več dokazi o neugodnem srčno-žilnem varnostnem profilu, povezanim z jemanjem nesteroidnih protivnetnih zdravil,« so v zaključku članka, objavljenem v European Heart Journal, zapisali avtorji. Vodja raziskave, dr. Gunnar Gislason z Univerze v Københavnu, je v izjavi za časnik Guardian opozoril, da bi moral pri izdajanju ibuprofena in njemu podobnih zdravil veljati strožji nadzor. »To, da je mogoče ta zdravila izdajati brez recepta, brez kakršnihkoli nasvetov ali omejitev, javnosti pošilja napačno sporočilo, da so varna.«

Povečano tveganje za srčno-žilne zaplete pri jemanju ibuprofena je znano že dalj časa. Opozorilo je zapisano tudi v navodilih za uporabo. In zdravniki se tveganja zavedajo. »Zdravniki so prek rednih strokovnih sestankov in strokovnih medijev že več kot 15 let opozorjeni, da poleg drugih neželenih učinkov nesteroidnih antirevmatikov, npr. krvavitev iz prebavil, obstaja tudi zvečano tveganje srčnega popuščanja in arterijske hipertenzije, zlasti pri jemanju zelo velikih odmerkov,« sta nam iz ljubljanskega Kliničnega centra odgovorila vodja tamkajšnje lekarne Liljana Zwittnig Čop in predsednik komisije za zdravila prim. Martina Možina. »Razmerje med pričakovano učinkovitostjo teh zdravil je še vedno pozitivno v primerjavi z zvečanim tveganjem srčnega popuščanja.« Seveda pod pogojem, da se predpisuje in jemlje v skladu z navodili.

Večje tveganje naj bi pomenili predvsem visoki odmerki in njihovo dolgotrajno jemanje. Zato mora, kot poudarjajo v Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke, »zdravnik pred uvedbo dolgotrajnega zdravljenja z ibuprofenom skrbno oceniti bolnikove dejavnike tveganja za srčno-žilne zaplete, še posebej če je potrebno zdravljenje z visokimi odmerki. Dejavniki tveganja vključujejo kajenje, visok krvni pritisk, sladkorno bolezen in zvišan holesterol.« V številnih državah je mogoče ibuprofen v nižjih odmerkih brez recepta kupiti tudi zunaj lekarn. V Sloveniji ga je mogoče kupiti izključno v lekarnah. A to ne preprečuje, da ga ne bi kupovali tudi ljudje, za katere to ni priporočljivo. »Ugotavljamo visok odstotek nakupov pri prisotnih želodčnih težavah, kardiovaskularnem tveganju in kroničnih boleznih,« so lani na podlagi ankete med strankami v lekarnah po Sloveniji zapisali v Farmacevtskem vestniku. »V teh primerih bi bilo boljše, da nesteroidna protivnetna zdravila pri samozdravljenju v lekarni odsvetujemo.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.