Tožilstvo nad tožilko

Višjo državno tožilko Dragico Kotnik prisilno privedli pred sodišče

Razvpitih kazenskih postopkov zoper državne tožilce, ki sicer sami v kazenskih postopkih preganjajo druge, v sodobni zgodovini Slovenije ni bilo ravno veliko. Morda je še najodmevnejši primer sedanji pregon zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik, ki je pred leti javnosti postala znana po tem, da je v zadevi Bulmastif (kjer so psi do smrti pogrizli svojega lastnika, zdravnika Sašo Baričeviča) iskala zaroto tranzicijske levice in zlorabo policije.

Pred dnevi je policija izvedla akcijo in Kotnikovo privedla na ljubljansko sodišče zgolj zato, da so ji tam lahko izročili vabilo na glavno obravnavo. Tožilstvo Kotnikovi namreč očita zlorabo položaja, ki naj bi jo storila s tem, da je tedanjemu novinarju spletnega portala Požareport prek službenega elektronskega naslova posredovala tajno dokumentacijo v zadevi Bulmastif in eno izmed obtožnic zoper nekdanjega prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja.

Gre za postopek, ki naj bi zastaral že dan pred privedbo Kotnikove na sodišče, a so na vrhovnem tožilstvu pojasnili, da do zastaranja še ni prišlo, saj zastaralni rok ni tekel medtem, ko jo je sodišče dlje časa neuspešno iskalo oziroma, kot pravi zakon, »ko je bila nedosegljiva za organe pregona«.

Kotnikova je sicer že štiri leta na bolniški, skoraj tako dolgo pa tudi v suspenzu, ki se po zakonu za državne tožilce začne, ko se zoper njih začne kazenski pregon. Vsa ta leta Kotnikova ni dvigala sodne pošte, ne na domačem ne na kateremkoli drugem naslovu pa je niso našli niti sodni vročevalci.

Kotnikova se je sicer v tem času kdaj pa kdaj tudi javno izpostavila, nastopila na shodih v podporo Janezu Janši ter dala nekaj intervjujev, v katerih je poudarila, da gre v postopku zoper njo za politično gonjo, ne pa za kazenski postopek. Ne glede na to, ali to drži ali ne, pa je res umestno vprašanje, zakaj ji sodišče ni vročilo vabil in drugih sodnih pisanj ob omenjenih javnih nastopih. Shodi v podporo Janezu Janši so potekali prav pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani.

Če bi sodišče v tem postopku zadnjih nekaj let ravnalo nekoliko bolj odločno, se zdaj ne bi mudilo in ne bi grozilo zastaranje in bi že vedeli, ali je Kotnikova storila kaznivo dejanje ali pa so si na tožilstvu vse skupaj izmislili, kot trdi sama.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.