Izak Košir

7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Politika

Napačni računalnik …

… za oddajo obračuna akontacije dohodnine

Si predstavljate, da lahko obračun akontacije dohodnine oddaste le prek spleta, a imate napačen računalnik, ki je nezdružljiv s sistemom e-Davki? Tudi to se dogaja, o tem priča zgodba samozaposlenega v kulturi. Ta je pripravil vse za oddajo obračuna akontacije dohodnine in se nato želel prek svojega Applovega maca povezati s sistemom e-Davki. Ker ni šlo, je telefoniral na Finančno upravo Republike Slovenije (Furs), tam pa so ga povezali s službo za tehnično pomoč uporabnikom. »Tehnik na Fursu mi je povedal, da se na Applove računalnike ne spozna in da morda prek njih ni mogoče oddati obračuna oziroma se povezati z njihovim sistemom. Kasneje sva prišla do tega, da moj računalnik očitno res ni kompatibilen z e-Davki. Povedali so mi, da druge možnosti ni. Sicer prijazni tehnik mi je nazadnje svetoval, naj si kupim nov računalnik. Ker odvečnega denarja nimam ravno po predalih, sem se odločil, da bom obračun raje oddal na staromoden način – fizično. A to sploh ni mogoče! Vse potrebno sem potem naredil na prijateljevem računalniku, vse skupaj mi je vzelo slaba dva dni,« je opisal neprijetno izkušnjo.

Na Fursu so nam odgovorili, da je bil omenjeni sistem razvit leta 2007, ko so imeli drugi operacijski sistemi (v primerjavi s sistemom MS Windows) »zanemarljiv tržni delež«. In dodali, da bi bil razvoj sistema za vse razpoložljive operacijske sisteme stroškovno neupravičen. »Zaradi kompleksnosti samega davčnega obračuna pa razvoja ni bilo mogoče izpeljati v spletni tehnologiji, ki bi zagotovila kompatibilnost za vse sisteme, torej tudi za mac,« so še poudarili na Fursu. Omenili pa so, da so v teh desetih letih »spletne tehnologije dovolj napredovale«, da zdaj načrtujejo, da bo mogoče obračun davkov prek vseh platform vložiti že za leto 2017.

Urednik revije Monitor Matjaž Klančar meni, da bi se morala država končno (povsod) oddaljiti od predstave, da je operacijski sistem Windows edino, kar uporabljajo njeni državljani. »Po podatkih spletnih strežnikov je uporabnikov windowsov le še nekaj več kot 50 odstotkov, sledijo android, iPhone/iPad in mac. Le še nekaj let nas loči od trenutka, ko bo najbolj priljubljen android – bo e-Država tudi takrat še vedno vztrajala le pri windowsih?« se sprašuje Klančar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.