Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

V Palači Cukrarna bo potekal drugi sklop razstav festivala Svetlobna gverila. V Channel Zeru bo prvič pri nas nastopil avstrijski dreampop/shoegaze duo Molly. V Dvorani Stožice se bo s spektaklom Varekai predstavila kanadska artistična skupina Cirque du Soleil. V Galeriji Božidarja Jakca bodo odprli razstavo portretov mlajših slovenskih ustvarjalcev, ki jih je Uroš Abram ustvaril med leti 2013 in 2017 za rubriko Portret v tedniku Mladina. V Cankarjevem domu bo nastopil Pat Metheny, z dvajsetimi grammyji nagrajeni kitarist.

Četrtek, 1. junij

V Galeriji Fotografija Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo Voranca Vogla z naslovom Rebalans. Urbane pokrajine Rusije. Pridušeni hrup New Yorka. Prostrani pejsaži Peruja. Romantična nostalgija Pariza. Velik del fotografij Voranca Vogla zavzema črno-bela fotografija s številnih potovanj. Njegove tehnično in kompozicijsko dovršene fotografije, nastale onkraj vsakodnevnega fotoreporterskega dela, prikazujejo hipne impresije vsakdanjega življenja, horizonte mest, osamele pričevalce časa. Voranc Vogel je fotograf, ki se s kompozicijo igra in pri tem krši njena pravila, je intuitiven in neposreden ter hkrati spoštljiv do upodobljenega.

V Channel Zeru (Metelkova) Ljubljana bo ob 21.00 nastopil duo Molly, ki velja za enega najbolj obetavnih avstrijskih dreampop/shoegaze izvajalcev. 

A1emn5iaEV4

V Palači Cukrarna Ljubljana bo ob 21.30 otvoritev drugega sklopa razstav v okviru festivala Svetlobna gverila. Poleg serije postavitev v pritličju zgradbe (Jakub Nepraš, Viktor Popović, Jani Pirnat, Vollrad Kutscher, RogLab, Vesna Makarov/NTF), se obetata še dve postavitvi na fasadi, otvoritveno dogajanje pa spremlja še predstavitev delavniških projektov, izvedenih z dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo oziroma v sklopu Laboratorija Svetlobna gverila.

Petek, 2. junij

V Likovnem salonu Celje bodo ob 19.00 odprli razstavo Roberta Hutinskega z naslovom Sočasje. Avtor skozi fotografijo misli in interpretira krize sodobnega časa. Da bi artikuliral in izostril lasten pogled na družbeno dogajanje, se pogosto obrača k arhivskim dokumentom, kjer išče vizualne podobe, ki pričajo o kontinuirani prisotnosti nasilja v družbi. 

V Galeriji Simulaker Novo mesto bodo ob 20.00 odprli razstavo Danila Milovanovića z naslovom Situacije, ki si zastavlja vprašanje Kakšen položaj zaseda kultura rastlin v kulturi konzumerizma in kako se ta odnos odraža v vsakdanjosti? Iz tega vprašanja izhaja umetnik, ki izbere rastline kot medij in jih z minimalnimi posegi postavlja v humorno – kritične "situacije." 

V Dvorani Stožice Ljubljana bo ob 20.00 s spektaklom Varekai gostovala kanadska artistična skupina Cirque du Soleil. Beseda Varekai v romskem jeziku ciganov, popotnikov univerzuma, pomeni "kjerkoli." Produkcija, ki jo je režiral Dominic Champagne, se pokloni nomadskim dušam, duhu umetnosti cirkuške tradicije in vsem tistim, ki z neskončno strastjo iščejo pot, ki vodi v Varekai.

V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki bodo ob 20.00 odprli razstavo Uroša Abrama z naslovom Dialoški portreti 2013-2017. V seriji portretov sodobnih slovenskih umetnikov za tednik Mladina, Abram predstavlja njihove podobe kot kolektivne stvaritve, katerih produkcija je podrejena natančno opredeljeni dialoški metodi. V njih se nam razodene nov etos sodobnega "umetnika", ki je zapustil svoj posvečeni prostor ustvarjanja, da bi ustvarjalni praksi vrnil družbeno odgovornost in umetnosti njeno izgubljeno avro.

Maruša Majer

Maruša Majer

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 21.00 nastopil newyorški raper Cakes Da Killa, ki bo predstavil svoj prvenec Hedonism. Za pre- in afterparty bosta poskrbela Freeverse in DVS v sodelovanju z multimedijsko umetnico VJ-ko 5237.

U3ElynnrCxk

Sobota, 3. junij

V Cankarjevem domu Ljubljana bo ob 19.00 nastopil Pat Metheny, z dvajsetimi grammyji nagrajeni kitarist, ki je bil nedavno uvrščen v dvorano slavnih revije Downbeat kot njen najmlajši član in četrti kitarist (pridružil se je velikanom, kot so Django Reinhardt, Charlie Christian in Wes Montgomery).

PFZWQF0AcJU

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 21.00 potekal informans Teologija I., tandema Živadinov::Zupančič::Turšič, ki je nastal po tekstualni masi Andrea Bretona Nastop medijev iz leta 1922. Sodelujejo: Nina Ivanišin, Blaž Šef, Dragan Živadinov, Dario Seraval, Dunja Zupančič. Ponovitev: 4. junija ob 21.00

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.