NLB, vredna tri milijarde, država pa jo prodaja za trikrat manj

Država banko prodaja za trikrat manj

© Samo Bešlagič

Vsa velika, težka vprašanja, ki smo si jih zadnja leta postavljali glede sanacije slovenskih bank leta 2013, so se minuli teden razblinila ob primeru Italije. Tako kot NLB v Sloveniji je tudi znana italijanska banka Monte dei Paschi di Siena zašla v težave. A Italija je pri njenem reševanju ubrala veliko bolj suvereno pot. Medtem ko je Slovenija sprva zaprosila evropsko komisijo za državno pomoč, da bi lahko banke dokapitalizirala, je Italija banke enostavno dokapitalizirala in ukrep poimenovala »previdnostna dokapitalizacija«. Italija je storila tisto, kar naj bi bilo nemogoče in nedopustno. Slovenija je morala ob dokapitalizaciji zadostiti strogim pogojem evropske komisije – izvesti drage stresne teste, omejiti konkurenčnost bank, zapirati poslovalnice in obljubiti privatizacijo –, Italija pa nič od tega.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.