Izak Košir

 |  Mladina 25  |  Družba

Pirkovič ni dovolj

Generalni direktor RTV poziva k odstopu urednico informativnega programa 

Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenije

Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenije
© Uroš Abram

Igor Pirkovič je zaradi objave spornega intervjuja s hrvaškim pevcem Thompsonom že odstopil z mesta urednika oddaje Tednik, kjer je bil njegov prispevek objavljen. A številni se strinjajo, da je zaradi nekritičnega pristopa k tako občutljivi temi, povezani z ustaško simboliko, padlo premalo glav. Že več tednov medijski strokovnjaki pozivajo k odgovornosti Jadranko Rebernik, ki opravlja delo odgovorne urednice informativnega programa. Prav tako nekateri še vedno pozivajo k odgovornosti, ali vsaj ukrepom, tudi direktorico nacionalne televizije Ljerko Bizilj, ki je sprva obljubljala, da bo nekdo odgovarjal, a na koncu se, če ne štejemo Pirkovičevega odhoda (za katerega se je odločil sam), ni zgodilo nič.

Sedaj se je oglasil še novi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, čeprav je v prvih intervjujih po izvolitvi poudarjal, da ne bo izvajal drastičnih ukrepov. Očitno si je nekje vmes, ko je bolje spoznal trenutne razmere na nacionalki, premislil, saj je v kolumni na portalu MMC Jadranko Rebernik javno pozval k odstopu.

A začel je pri direktorici televizije Ljerki Bizilj. Zdelo se mu je namreč, da morda ni dovolj pretehtala dejstva, da je prispevek o Thompsonu nastajal ob nadzoru odgovorne urednice Jadranke Rebernik. Mogoče je torej, da se je ta zavedala kršenja programskih standardov in poklicnih meril ter načel novinarske etike. Zato je direktorico pozval, naj odločitev o neukrepanju zoper Jadranko Rebernik znova pretehta. Z njo je opravil tudi nekaj razgovorov, vendar je, kot je zapisal, ostala pri svojem stališču. »Formalna ureditev na RTV Slovenija je takšna, da generalni direktor ne more razrešiti odgovorne urednice, če za to ne prejme predloga direktorja radia ali televizije. Seveda bi se lahko moje dejavnosti tako tudi končale. Ampak ali bi bilo to prav? Je prav, da se ob evidentnih kršitvah pravil odgovornim urednikom ne zgodi nič? Oziroma se konča pri tem, da se sprejme ponujeni odstop urednika, ker naj bi doživljal pritiske?« je zapisal Igor Kadunc, ki meni, da je bila v prispevku zaznana verjetna kršitev Poklicnih pravil in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija. To je ugotovila tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Ilinka Todorovski, ki je na podlagi prejetih pripomb v izčrpnem poročilu prispevek ocenila. Z njenimi ugotovitvami se strinja tudi Kadunc.

Generalni direktor RTV meni, da je neprevzemanje odgovornosti v primeru Thompson napačen signal vsem, ki so zavezani k spoštovanju Poklicnih meril in načel novinarske etike. Posebej pa tudi signal odgovornim urednikom, da se ugotavljanje morebitne odgovornosti konča zgolj »s sankcioniranjem novinarja ali urednika«, je še zapisal Kadunc. Tako ravnanje je po njegovem izničenje naporov vseh, ki se zavzemajo, da bi ravnali tako, kot zakon in samo bistvo RTV Slovenija nalagata novinarjem in urednikom. »V tem primeru ne gre več za solidarnost, ne gre za sankcioniranje, kajti nihče kljub ugotovljenim kršitvam ne bi izgubil službe. Prav tako ne gre za ’naše’ in ’vaše’, gre preprosto za načela.« Jadranka Rebernik svoje zgodbe ni želela podrobneje pojasniti, je pa povedala, da je kot odgovorna urednica MMC-ja objavila do nje kritično Kadunčevo pisanje. »Prav je, da objavljamo različna mnenja o vsem, kar je aktualnega in pomembnega«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.