Staš Zgonik

 |  Mladina 26  |  Družba

Božji trio

Rekordno nizko število novih duhovnikov 

Luka Modic, Tine Povirk, Gabriel Kavčič – trije slovenski novomašniki

Luka Modic, Tine Povirk, Gabriel Kavčič – trije slovenski novomašniki
© Tatjana Splichal, arhiv Družine

Vsako leto konec junija katoliški tednik Družina objavi seznam novomašnikov, fantov, ki bodo to leto posvečeni v duhovnike. Njihovo število se iz leta v leto spreminja. Lani jih je bilo 14, nekaj let pred tem samo sedem. A še nikoli v zadnjih desetletjih jih ni bilo tako malo kot letos – samo trije.

Trend upadanja zanimanja za duhovniški poklic je sicer že nekaj časa očiten. In to ne samo v Sloveniji. »Vse zahodnoevropsko krščanstvo beleži padec duhovnih poklicev,« pravi pater Branko Cestnik. »Slovenija ni izjema; izjema bi bila, če bi jo primerjali z vzhodnoevropskimi razmerami, kjer take krize ni. Slovenija se še enkrat potrjuje kot tipična zahodnoevropska dežela in ne kot vzhodnoevropska.« V tajništvu Slovenske škofovske konference, ki ga vodi Tadej Strehovec, med razlogi za rekordno nizko število novih duhovnikov navajajo manjšo rodnost in pojav sekularizacije, ki naj bi oteževala odločitev mladih za duhovne poklice. »Na globalni ravni ima Katoliška Cerkev več kot 415.000 duhovnikov in njihovo število se ne spreminja,« pravi Strehovec. »To pa ne velja za sekularizirane dele Evrope, kjer se Cerkev z upadanjem duhovnih in redovnih poklicev sooča že nekaj desetletij.«

Če gremo nekoliko dlje v zgodovino, se pomanjkanje duhovnikov izkaže za nekaj že večkrat videnega, opozarja Cestnik. »Ni prvič, da slovensko katolištvo beleži strm padec poklicev; eden takih je bil po letu 1500. Ljubljanski škof je okrog leta 1530 zapisal, da ne ve, komu naj bo škof, saj nima duhovnikov. Vedeti moramo, da je bilo zadnjih 200 let v zgodovini katolištva izjemno po številu duhovnih poklicev.« Slovenska RKC se je znašla v položaju, ko mora za 800 župnij in 3000 sakralnih stavb skrbeti vse manj ljudi. Racionalizacija je neizbežna. Vse več župnij je brez stalnega župnika in so zato v soupravi. »Župnije se bodo morale glede na primerne kriterije povezovati med seboj. Nekatere bodo verjetno tudi ukinjene, ker v njih ni več pravega življenja,« napoveduje Tadej Strehovec. V koprski škofiji bodo na primer zaradi upada števila lokalnega prebivalstva in pomanjkanja duhovnikov na začetku prihodnjega leta združili in ukinili 84 župnij.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.