Goran Kompoš  |  foto: Nada Žgank

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Dogodki

Jazz z zgodovinskim sporočilom

Jazzovski saksofonist Archie Shepp z izjemnim poklonom svojemu mentorju Johnu Coltranu

Archie Shepp je ob svoji glasbeni viziji in viziji velikega Johna Coltrana ponudil tudi lep vpogled v afroameriško glasbo prejšnjega stoletja

Archie Shepp je ob svoji glasbeni viziji in viziji velikega Johna Coltrana ponudil tudi lep vpogled v afroameriško glasbo prejšnjega stoletja

Te dni mineva 50 let od smrti Johna Coltrana, enega največjih jazzovskih glasbenikov, ki je verjetno najbolj vplival na jazzovske saksofoniste od šestdesetih let. Zato je bilo pričakovati, da bo okrogla obletnica zaznamovala tudi jazzovsko dogajanje pri nas. Prejšnjo soboto je na Lentu nastopil Coltranov sodelavec Pharoah Sanders, ki je s svojimi saksofonskimi inovacijami celo sam vplival na mojstrov poznejši slog. Večer prej pa je kot osrednji gost 58. Jazz festivala Ljubljana z izjemnim poklonom Coltranu nastopil še en njegov sodelavec, saksofonist Archie Shepp. Za nameček se mu je v zasedbi pridružil kontrabasist Reggie Workman, ki je bil nekaj časa tudi sam član legendarnega Coltranovega kvarteta, zato ni presenetljivo, da je največja, Gallusova dvorana Cankarjevega doma pokala po šivih.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.