IK, STA

 |  Družba

Bodo danes na programskem svetu RTV razrešili Ljerko Bizilj?

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc bo na današnjo sejo programskega sveta prišel s predlogom za razrešitev direktorice televizije

Ljerka Bizilj in Rosvita Pesek v oddaji Odmevi

Ljerka Bizilj in Rosvita Pesek v oddaji Odmevi
© RTVSLO

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc bo na današnjo sejo programskega sveta zavoda prišel s predlogom za razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj. "Stališče sveta za direktorja ni zavezujoče, vendar bi bilo nelogično, da prosi za soglasje, potem pa če ga dobi, tega ne naredi," je za STA dejal Kadunc. 

Kadunc je pretekli teden s predlogom za soglasje programskega sveta začel postopek razrešitve Biziljeve z mesta direktorice Televizije Slovenija. V obrazložitvi je izpostavil opozorilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski o kršitvi poklicnih meril in programskih standardov v televizijskem prispevku o hrvaškem glasbeniku Marku Perkoviću - Thompsonu. O tem pišemo tudi v aktualni Mladini (preberite si članek Generalova čistka)

Programski svet je po Kadunčevih navedbah že večkrat opozoril na tovrstne kršitve v televizijskih programih, ukrepov, ki bi kršitve preprečevali, pa ni zaznal oz. se je opozorila celo izigravalo. Poleg tega je v obrazložitvi predloga generalni direktor izpostavil, da je konec junija postalo jasno, da sklepanje pogodb s sodelavci televizije še zdaleč ni urejeno.

Po poslovniku programskega sveta za razrešitev direktorja televizije ali radia je potrebna večina v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 glasov podpore.

Ljerka Bizilj je pred dnevi v zagovoru pojasnila, da so prispevek o Thompsonu kritično ocenili, avtor prispevka in takrat še urednik Tednika Igor Pirkovič pa je bil zamenjan. Kot je dejala za STA, je Kadunc vztrajal še pri zamenjavi odgovorne urednice informativnega programa televizije Jadranke Rebernikov, a so ocenili, da njena zamenjava ne bi bila upravičena.

Poleg tega je Biziljeva poudarila, da je izvajanje kadrovske politike televizije del celovite kadrovske politike RTV. "Nobena zaposlitev, nobena pogodba ne gre in ni šla mimo pravne pisarne oz. generalne direkcije," je dejala. Dodala je, da je televizija na področju stroškov rednega in pogodbenega dela v zadnjih dveh letih naredila veliko racionalizacijo.

Sicer je po poslovniku programskega sveta za razrešitev direktorja televizije ali radia potrebna večina v 29-članskem svetu, torej najmanj 15 glasov podpore.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.