Vasja Jager

14. 7. 2017  |  Mladina 28  |  Politika

Bolehni šerif

Ali je Boris Popovič še dovolj zdrav za vodenje koprske občine?

Boris Popovič v državnem svetu na nedavni razpravi o vetu na zakon o drugem tiru

Boris Popovič v državnem svetu na nedavni razpravi o vetu na zakon o drugem tiru
© Borut Krajnc

Na lokalnih volitvah naslednje leto bodo imeli koprski volivci in volivke težko delo. Priljubljeni župan Boris Popovič namreč že več let trpi zaradi resnih, celo življenjsko nevarnih obolenj, ki mu preprečujejo opravljanje za običajnega državljana povsem rutinskih opravil. Tako je vsaj mogoče sklepati na podlagi opravičil, ki mu jih pred obravnavami na sodiščih pridno pišejo zdravniki, med njimi tudi iz razvpitega izolskega centra Medicor, znanega po naravnost vzorni skrbi za še enega slavnega bolnika, ljubiteljskega košarkarja Igorja Bavčarja.

Kot pri Bavčarju se tudi pri Popoviču zdi, da se mu zdravje bistveno poslabša vsakič, ko bi moral odgovarjati na očitke o domnevno nezakonitih dejanjih. Med tovrstnimi primeri sta (ponovno) sojenje zaradi prodaje občinskih zemljišč na Serminu ter sojenje zaradi sumov zlorabe položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za koprsko kopališče; v obeh primerih se župan narokom izogiba s potrdili slovenskih ter celo hrvaških in srbskih zdravnikov. Tako je delo sodišč praktično onemogočeno, kar lahko pripelje tudi do zastaranja obtožnic kot v procesu zaradi sumov nezakonitosti pri prireditvi Rumena noč. Popovič, ki mu je tožilstvo očitalo, da je organizatorja izbral mimo javnega razpisa, je na pozive na sodišče odgovarjal z dokazili o hospitalizaciji v centru Medicor. Tega sicer vodi borka za pravice zdravniške aristokracije Metka Zorc, v javnosti še bolj znana po nesebičnem nudenju pomoči in predvsem opravičil pravnomočno obsojenemu Bavčarju. Kadar Popoviču ne pišejo opravičil v Medicorju in na kliniki v Krapinskih Toplicah ali v zdravniški ambulanti v Beogradu, mu jih piše njegov lečeči zdravnik Šime Kopilović. Slednjega je že leta 2014 vzela pod drobnogled zdravniška zbornica; njen nadzor je pokazal, da je v vsaj enem primeru županu napisal ugodnejše mnenje, kot bi bilo treba. Morda ni odveč omeniti, da je po aplikaciji Erar med največjimi plačniki Zavoda Kopilović prav občina Koper, od katere je zavod v zadnjih osmih letih prejel 26 tisoč evrov.

Ko vendarle pride v sodno dvorano, je Popovič povsem strt in nebogljen. Tako je na sojenju v zadevi Sermin privabljal pozornost z merilcem za tlak, s katerim je med odmori v sobi za odvetnike nadziral krhko telesno ravnovesje – in to ponavljal, dokler ga ni obšla slabost, zaradi česar so morali sojenje prekiniti. Sicer pa poleg arterijske hipertenzije koprskega župana bojda mučijo hiperlipidemija, neobstruktivna koronarna bolezen in kronične težave s hrbtom, za nameček pa še nerazkrite »osebne težave«, ki so menda preveč intimne, da bi se spodobilo spraševati po njih. Čeprav te nadloge Popoviču ne preprečujejo oglašanja na primer o Luki Koper in drugem tiru ter udbomafijskih zarotah, pa mu ne dovoljujejo udeležb na sojenjih, ki potekajo proti njemu.

Diskrepanca je pritegnila tudi pozornost kriminalistov, ki so konec maja s hišnimi preiskavami na občini začeli preiskovati ozadja županovih zdravniških potrdil, v zadevi Sermin pa je sodišče zahtevalo, da Popoviča pregleda komisija specialistov – vendar se je župan pregledu izognil. Zato pa se zagotovo ne bo izognil kandidaturi na bližajočih se lokalnih volitvah, za katere je znano, da naravnost čudodelno vplivajo na zdravje predstavnikov ljudstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.