Igor Jurekovič

4. 8. 2017  |  Mladina 31  |  Politika

Nacisti na morju

Skrajna desnica želi s svojo ladjo vračati begunce pred libijsko obalo

Ladja C Star, ki naj bi obranila Evropo

Ladja C Star, ki naj bi obranila Evropo
© Facebook

Čedalje bolje organizirana evropska skrajna desnica se je letos domislila, da bi prek crowdfundinga zbrala dovolj denarja za najem ladje, s katero bi omejevala delo nevladnih organizacij, ki ob libijski obali prestrezajo begunce in jih varno vozijo v Italijo. Skrajni desničarji, podporniki gibanja Defend Europe, so zbrali 110 tisoč evrov in najeli 40-metrsko ladjo C Star, ki je priplula iz Džibutija, privezala pa naj bi se v Catanii. Tam naj bi se nanjo vkrcali posamezniki, ki so pripotovali z vseh koncev Evrope, med njimi je bila tudi kolumnistka britanskega Daily Maila Katie Hopkins.

Sicilijansko pristanišče jim je odreklo dovoljenje za privez, še pred tem so na težave naleteli v Sueškem prekopu – zaradi pomanjkljive dokumentacije jim niso dovolili prehoda. Prave težave na morju pa so se začele na Cipru, v pristanišču Famagusta. Tamkajšnja policija je na krovu poleg posadke našla še 21 beguncev iz Šrilanke, za katere se je kasneje izkazalo, da so Tamilci. Ob izkrcanju so najprej trdili, da so na ladji kot pripravniki, tako so se zagovarjali tudi člani posadke. Begunci pa so kasneje spremenili zgodbo in priznali, da so plačali več kot deset tisoč evrov, da bi prišli do Italije.

Posadko so pridržali in obtožili uporabe ponarejenih dokumentov, a so jo pozneje zaradi pomanjkanja dokazov izpustili. Na ladji so izklopili signal in izpluli iz pristanišča proti Libiji. V naslednjih dneh so že začeli oteževati delo reševalcev – ovirali so ladjo Aquarius, ki jo je najela francosko-nemška skupina SOS Mediteranée.

Skupina Defend Europe je pred slabim mesecem nastala na družabnem omrežju Facebook, kjer se šopiri s 16 tisoč sledilci. Obiskovalca pozdravi vzklik »Oni [begunci] ne smejo Evrope nikoli imeti za svoj dom,« sledi ponudba majic z znakom skupine za pičlih 20 evrov. Skupina je nastala iz pripadnikov skrajne desnice, Identitarnega gibanja, ki je svoj rasizem preobleklo v varovanje kulturne identitete. Najštevilnejše privržence ima v Nemčiji, Italiji, Franciji in Veliki Britaniji.

Korenine Identitarnega gibanja sežejo v leto 2002, ko je francoska stranka Bloc Identitare ustanovila mladinsko krilo. Podružnica gibanja je prisotna tudi v Sloveniji, še posebej na družabnem omrežju Facebook. Stran Generacija Identitete Slovenija s skoraj 5000 sledilci je ena izmed številnih, ki so zaslovele jeseni 2015, ko je na evropske obale začelo prihajati več beguncev. Zase pravijo, da se »zavzemamo za ohranitev naše narodne, kulturne, regionalne identitete, pri čemer se zavedamo, da je na območju Republike Slovenije prisotnih več različnih identitet in pripadnosti«. Člani slovenske podružnice mednarodnega gibanja so se udeležili več protestov in taborov, na katerih se predvsem mladi povezujejo ob paravojaškem urjenju. Na terenu so za zdaj manj aktivni, vseeno pa so ob gradnji ljubljanske džamije protestirali z napisi »Razbijmo kulturni marksizem« in »Kaj bi rekel Herbard Turjaški?«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.