Staš Zgonik

11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Družba

Jajčni preplah

Prisotnost strupenega insekticida prestrašila polovico Evrope

Vodnjak, posvečen jajcem, v belgijskem mestu Kruishoutem

Vodnjak, posvečen jajcem, v belgijskem mestu Kruishoutem
© Profimedia

Začelo se je junija v Belgiji. Tamkajšnja uprava za varno hrano je v vzorcih jajc z nekaterih belgijskih perutninskih farm odkrila zvišane vrednosti insekticida fipronil, ki se uporablja za zatiranje uši, bolh in pršic in ki ga Svetovna zdravstvena organizacija označuje kot »zmerno toksičnega« za ljudi. A ker mejne vrednosti po analizah niso bile presežene in prisotnost insekticida po njihovem mnenju ni pomenila tveganja za zdravje ljudi, Belgijci o tem niso obvestili Evropske unije. Skoraj dva meseca sta morala preteči, preden se je izkazalo, da kontaminiranost jajc vseeno ni tako nedolžna in da je veliko bolj razširjena, kot so mislili. Pa tudi internacionalizirana.

Na Nizozemskem, tam so prisotnost fipronila v jajcih odkrili drugi, so jo označili za »akutno grožnjo javnemu zdravju«. Še posebej naj bi bili v nevarnosti otroci. V Nemčiji, ki je bila na vrsti tretja, je kmetijski minister Christian Schmidt kontaminacijo jajc označil za kriminalno dejanje. Nevarna jajca so v dveh mesecih, kolikor je Belgija molčala, romala tudi na Švedsko ter v Švico, Francijo in Veliko Britanijo.

Preplah je dosegel tudi Slovenijo. Uprava za varno hrano je v sredo zvečer sporočila, da je avstrijski dobavitelj jajc nemškega proizvajalca v juliju v Slovenijo uvozil 1560 predpakiranih kuhanih jajc, ki so izvirala iz Nizozemske. Čeprav naj jajca ne bi nosila spornih serijskih številk, so konec minulega tedna iz previdnosti vse preostale zaloge umaknili s trga.

Fipronil je priljubljen insekticid, še posebej za zatiranje bolh pri psih in mačkah. Tudi Krka ga izdeluje v ta namen. Raba pri živalih, ki so namenjene za prehrano ljudi, ni dovoljena. »Fipronil se lahko v živilih živalskega izvora pojavi zgolj v primeru nedovoljene uporabe,« pravijo v slovenski Upravi za varno hrano.

Raba fipronila v kmetijstvu je zaradi strupenosti za človeka in čebele v Evropski uniji nasploh zelo omejena, dovoljeno ga je uporabljati zgolj za tretiranje semen sladkorne pese, pa še v ta namen so proizvodi, ki ga vsebujejo, naprodaj v zgolj dveh državah – ravno v Belgiji in na Nizozemskem. V Sloveniji je fipronil v kmetijstvu prepovedan že od leta 2004.

V jajcih naj bi se bil znašel zaradi manjšega nizozemskega podjetja, ki ga je dodajalo sredstvu za zatiranje pršic na perutninskih farmah. Nekatere od njih so se ukvarjale tudi z ekološko rejo.

Potencialno kontaminirana jajca štejejo v desetinah milijonov. Samo nemški trgovec Aldi je iz prodaje umaknil tri milijone jajc.

Nerešeno pa je vprašanje prisotnosti fipronila v predelanih živilih, ki vsebujejo jajca. Teh se je v najmanj dvomesečni odsotnosti ukrepanja zagotovo nabralo precej. Skoraj zagotovo so dosegli tudi slovenske police. Fipronil je zelo stabilen celo po toplotni obdelavi in se ne razgradi zlahka. Nizozemska agencija za varno hrano miri, da je, če so se v predelani hrani znašla kontaminirana jajca, fipronil prisoten v zelo razredčeni obliki. Prav tako naj bi bilo varno uživanje piščančjega mesa. Piščanci, ki jih gojijo za meso, so navadno ločeni od kokoši nesnic. Ker do velikosti za zakol zrastejo v le nekaj tednih, zajedavci praviloma niti nimajo časa, da bi se razvili, in jih zato tudi ni treba zatirati.

Uprava za varno hrano sicer prisotnost fipronila redno preverja v živilih rastlinskega izvora, a v minulih sedmih letih ni odkrila niti enega spornega vzorca. Ne preverja pa njegove prisotnosti v živilih živalskega izvora. Ker je za te namene prepovedan, sklepajo, da ga ni smiselno iskati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.