Igor Jurekovič

11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Politika

Identitarci v Sloveniji

Kaj naj bi bil kulturni marksizem, proti kateremu rovari skrajna desnica?

Grafit v BS3

Grafit v BS3
© Uroš Abram

Bralka iz Ljubljane nas je opozorila na nedavno nastali grafit pri stolpnicah BS3 v bližini nogometnega stadiona Stožice, ki se glasi: »Razbijmo kulturni marksizem!« Pravi, da ni bil edini – še eden se je pojavil na drugi stolpnici v bližini lokala, kjer se zbirajo člani navijaške skupine Green Dragons. Ta se je glasil: »Smrt komunizmu!« Ob obeh grafitih je stal še pripis »G.D«, okrajšava za navijaško skupino klubov Olimpija. Protibegunska gesla in nacistični simboli se večkrat pojavijo tudi na bližnjem nogometnem igrišču.

A vrnimo se h kulturnemu marksizmu, skupnemu sovražniku frakcij identitarnega gibanja, tudi v Sloveniji. Skrajno desno, identitarno gibanje je v Franciji nastalo leta 2002, ko je konservativna, protiimigrantska stranka Bloc Identitaire ustanovila mladinsko krilo. Slovenska podružnica Generacija identitete je na svoji FB-strani zapisala, da »se zavzemajo za ohranitev narodne in kulturne identitete«. Ključnega pomena za uresničitev tega cilja pa je spopad s kulturnim marksizmom.

Na kaj mislijo, ko govorijo o kulturnem marksizmu? Odgovor najdemo v posnetku, ki je pred dobrim letom zakrožil po slovenskem Facebooku, še vedno pa je dostopen na spletni strani YouTube pod naslovom »KDO NAS UBIJA?«. Posnetek se začne z naracijo iz filma Tanka rdeča črta, kjer se govorec sprašuje, od kod naj bi prišlo vse to zlo – v ozadju se predvajajo posnetki z različnih točk balkanske begunske poti. Na koncu uvoda govorec postavi naslovno vprašanje.

Sledi skok v Evropo po 1. svetovni vojni – posnetek pokaže cvetočo Evropo in rdečo revolucijo, ki je v Sovjetski zvezi »ubila ali izstradala več deset milijonov ljudi«. Video preskoči skoraj pol stoletja in nas popelje v maj 1968, ko je »na porastu levi radikalizem«. A levi upor ni bil uspešen, Francija se je uprla revoluciji, »vodje rdeče revolucije pa so obljubile, da se bodo vrnile z novo strategijo«. Posnetek pove, da je tako nastala »nova levica«, ki je opustila idejo revolucije in raje podprla »migrante, manjšine, radikalni ekologizem, egalitarizem, pedofilijo«. Za to novo levico naj bi bila velika težava tradicionalna, konservativna, domoljubna družina. Zato, nas uči posnetek, se je odločila »uničiti tradicionalne vrednote, nacionalne države, patriotizem, tradicionalno moralnost in vrednote«.

Strategije pa ni izoblikovala kar na ulici, temveč v Frankfurtski šoli marksizma, kjer naj bi marksistični sociologi ustvarili »uničujočo ideologijo kulturnega marksizma«. Namen, pravi posnetek, je bil ustvariti »psihološki in kulturni teror nad Evropsko civilizacijo z uporabo psihoanaliz in manipulacij«. Kulturni marksisti naj bi z dolgim pohodom skozi »inštitucije« zavzeli medije, šolske sisteme in filmsko industrijo – to posnetek pove na ozadju, na katerem je karikatura možakarja, ki ima na klobuku narisano Davidovo zvezdo, simbol judovstva.

Posnetek – slike in napise iz njega je mogoče videti tudi v drugih, mednarodnih videih – se nato osredotoči na Slovenijo. Kulturni marksizem naj bi prevzel institucije, kot so POP TV, Radio Študent, Levica, RTV Slovenije, Fakulteta za družbene vede, Mirovni inštitut in Mladina. Na koncu nas posnetek še obvesti, da »izza vseh idej, manipulacij in političnih reklam stoji isti denar«, denar Georgea Sorosa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.