Izak Košir

11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Politika

Trajekt in tabloid

Seksistični napad na poslanko Levice

»Prav nič damsko: Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je ‘luftala’ v hotkah na trajektu za otok Vis,« se je glasil naslov članka na portalu Nova24TV,ki je bil opremljen tudi s fotografijami poslanke v povsem normalni počitniški opravi in razpoloženju. Portal je otok Vis označil za »meko za slovenske kaviar levičarje«, ker tam menda dopustujejo številni predstavniki »levice«.

Zgodba je nato na družabnih omrežjih dobila krila, saj se je poslanka Levice Violeta Tomić odzvala prek profila na Facebooku in zapisala, da se je na istem trajektu peljal tudi poslanec SDS Branko Grims. Ta po njenih besedah tam ni zgolj sedel, temveč naj bi bil imel v rokah fotoaparat.

»Očitno je poslanec SDS peljal svojo družinico na dopust v komunistično Meko. Bila sem dokaj presenečena, da zahaja v te kraje. Pri izhodu sem ga prijazno pozdravila, saj sva vendar kolega in sodelavca. Pa je komaj kaj iztisnil iz sebe. Slaba vest?« je zapisala. Grims se je na to odzval prek Twitterja in zatrdil, da Violete Tomić na dopustu sploh ni opazil. »Z njeno sliko in objavo slike v medijih nimam popolnoma nič! Laž je nesmrtna duša levičarjev,« je dodal.

Nova24TV, ki je iz rok članov in simpatizerjev stranke SDS nedavno prešel v večinsko lastništvo medijskih podjetij, povezanih z madžarskim premierom Viktorjem Orbanom in njegovo stranko Fidesz, je v naslednjem članku zapisala, da njen vir (torej domnevno pravi in anonimni avtor fotografij) trdi, da poslanka Violeta Tomić »dobro ve, da je ni slikal Branko Grims, kar si ni upala niti zapisati na svojem FB-profilu, in dobro ve, da smo jo slikali za sosednjo mizo, to je dober meter in pol stran«.

Violeta Tomić dogajanja ne želi več komentirati. Nikjer ni napisala, da jo je fotografiral ravno Branko Grims, temveč zgolj, da je bil tam in da je imel v rokah fotoaparat. Iz njenega zapisa tudi ni povsem razvidno, na kaj naj bi se nanašal zadnji stavek, kjer sprašuje, ali ima poslanec SDS slabo vest. Lahko bi se nanašal tudi na to, da ima Grims slabo vest, ker dopustuje v »komunistični meki«, torej na Visu.

Grims sicer ni zanikal, da je dopustoval (oz. še dopustuje) na Visu, napisal je zgolj, da Violete Tomić na dopustu ni opazil, torej bi iz tega lahko sklepali, da je (bil) res tam.

Kot vemo iz preteklosti, ima Branko Grims z objavami takšnih in drugačnih fotografij v medijih že veliko izkušenj in je zanje zelo občutljiv. A težava pravzaprav ni v tem, kdo je koga fotografiral in kdo je fotografije poslal, temveč v tem, na kakšen način so bile predstavljene. Če pustimo ob strani pravico do zasebnosti, so (še) spornejši opisi fotografij in naslov na portalu Nova24TV, da naj bi so jo poslanka »luftala«, kar je očiten seksizem in zgolj legitimira izjave in način komunikacije, kot si ga je v zadnjem času privoščil Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik.