Izak Košir

11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Politika

Googlegate

Odpuščeni programer novi junak ameriške desnice alt-right

Zdaj že nekdanji Googlov programer James Damore je pred kratkim napisal manifest, v katerem je svoje kolegice označil za po naravi manjvredne in zato manj sposobne za tehnološke poklice oziroma poklice, povezane s t. i. informacijskimi tehnologijami. Damora so kasneje, ko je bil njegov manifest v medijih in drugod deležen številnih kritik, odpustili. Kot marsikateri seksist, rasist, ksenofob in homofob trdi, da je izražanje mnenja o delovnem okolju njegova pravica. A seksizem (tudi) znotraj ajtijevske skupnosti ni nič novega.

Pred približno tremi leti smo se ukvarjali z afero, imenovano Gamergate – ženske, ki so si drznile zmotiti mir v moškem klubu računalniških in mobilnih iger, so postale žrtve javnega linča. Plaz je sprožila Zoe Quinn, ameriška avtorica nekonvencionalne igre Depression quest, ki jo je nekdanji fant v več objavah na blogu obtožil, da ga je, ko sta bila v razmerju, prevarala s petimi moškimi. Ti naj bi bili na pomembnih položajih v industriji video-, računalniških in mobilnih iger ali novinarji, ki pišejo o igrah, z njimi pa naj bi bila spala, da bi pridobila naklonjenost za svojo igro o depresiji. Užaljeni bivši je dosegel, da je Quinnova postala tarča nadlegovanja, diskreditacij in nasilnih groženj spletne skupnosti strastnih igralcev iger oziroma gamerjev, ki so se proti zunanji sovražnici povezali v gibanje Gamergate. Zagrozili so ji z napadi, posilstvom in celo smrtjo, tako da si, ko so javno razkrili njen naslov in telefonsko številko (pojav se imenuje doxxing), ni več upala ostati doma. Šlo je le za vrh ledene gore, saj je sledilo več takšnih javnih napadov na številne druge ženske, ki so opozarjale na seksizem v industriji videoiger.

Odpuščeni James Damore je zdaj na dobri poti, da postane novi junak t. i. alt-right, skrajne desnice, ki deluje in se je razpasla večinoma prek spleta, njene pripadnike pa družijo obsedenost z belsko identiteto, rasizem, šovinizem in antisemitizem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.