MS, STA

 |  Kultura

10. obletnica Pavarottijeve smrti

V Modeni številni koncerti v spomin na tenorista

Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti
© Presidential Press and Information Office / WikiCommons

Z Verdijevim rekviemom se bo v Modeni v torek začel sklop dogodkov ob 10-letnici smrti svetovno priznanega tenorista Luciana Pavarottija. Na programu bo tudi koncert zbora Rossini, srečanje z maestrom Leonejem Magierom in glasbeni kritiki, na Pavarottijev dan rojstva 12. oktobra pa bo na sporedu koncert učencev Mirelle Freni in Raine Kabaivanske.

Pavarotti se je rodil v Modeni 12. oktobra 1935. Najprej je poučeval, leta 1961 pa se je dokončno posvetil petju. Prodor mu je uspel leta 1964, ko je v Covent Gardenu v Londonu vskočil namesto obolelega Giuseppeja Di Stefana. Leta 1966 je sledil debut v milanski Scali, dve leti kasneje v newyorškem Metu. Svetovno slavo si je Pavarotti prislužil tudi z nastopi treh tenorjev, s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom.

Svetovno slavo si je Pavarotti prislužil tudi z nastopi treh tenorjev, s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom.

Najljubša mu je bila Puccinijeva opera La Boheme, na registru njegovih svetovnih turnej v minulih treh desetletjih pa so bili tudi Donizettijeve, Bellinijeve, Rossinijeve in Verdijeve arije.

Na leto je imel do sto koncertov, na katerih je nastopal z največjimi opernimi divami, kot so Montserrat Caballe, Kiri Te Kanawa, Joan Sutherland, Ileana Cotrubas. Nastopal pa je tudi, zlasti v humanitarne namene, v duetih s pevci in pevkami, kot so Sting, Joe Cocker in Mariah Carey.

Umrl je 6. septembra v svojem rojstnem kraju za posledicami raka na trebušni slinavki. Iz prvega zakona z Aduo Veronise je imel štiri hčere. Decembra leta 2003 se je drugič poročil, tokrat s svojo nekdanjo tajnico, več kot 30 let mlajšo Nicoletto Mantovani. Z njo je imel dvojčka, vendar je sinko kmalu umrl, česar pevec nikoli ni prebolel.

Ob tenoristovem dnevu rojstva, 12. oktobra, italijanske pošte pripravljajo tudi poseben poštni žig, posvečen velikemu pevcu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.