Uredništvo

 |  Politika

Kučan o Kataloniji

Nekdanji predsednik republike Slovenije je izrazil mnenje o odcepitvi Katalonije

Julian Assange o sporočilu Milana Kučana na Twitterju

Julian Assange o sporočilu Milana Kučana na Twitterju
© Twitter

Pred referendumom za samostojnost Katalonije se je oglasil tudi nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan. "Težko je v današnji Evropi sprejeti nasilje in celo grožnjo z orožjem, s katerima se skuša preprečiti Kataloncem, da uveljavijo naravno pravico naroda do samoodločbe. Izkušnja, ki jo imam kot nekdanji predsednik predsedstva Slovenije, ko se je ta v okviru Jugoslavije odločala za samostojnost, mi nalaga dolžnost, da pozovem k opustitvi uporabe sile in grožnje z vojaškim posredovanjem. Tudi v zaostritvah med Madridom in Barcelono je edina pot le dialog o temeljnih vprašanjih, ki katalonske oblasti silijo na pot v samostojnost Katalonije in uveljavljanja pravice do samoodločbe. Tega dialoga očitno doslej ni bilo," je v sporočilu za javnost, ki ga je prek Twitterja delil tudi ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, zapisal Milan Kučan.

"Izkušnja, ki jo imam kot nekdanji predsednik predsedstva Slovenije, ko se je ta v okviru Jugoslavije odločala za samostojnost, mi nalaga dolžnost, da pozovem k opustitvi uporabe sile in grožnje z vojaškim posredovanjem."

Dodal je, da smo Slovenci svojo pravico do samoodločbe uveljavili pred četrt stoletja in ne moremo nasprotovati drugim, če jo želijo uveljaviti po demokratični in mirni poti. "Oblasti v Madridu in Barceloni čakajo zahtevni pogovori o sobivanju, ne glede na referendum. Zato upam, da bosta prevladala razum in govorica argumentov pred govorico moči in nasilja. To mora biti tudi v interesu Evrope, njenega miru in stabilnosti," je še zapisal nekdanji predsednik republike Slovenije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.