Peter Petrovčič

13. 10. 2017  |  Mladina 41  |  Politika

Odškodnine za Patrio

Janša, Krkovič in Črnkovič zahtevajo milijone

Janez Janša pred odhodom v zapor

Janez Janša pred odhodom v zapor
© Borut Krajnc

Tisti, ki mu je država naredila krivico, kršila njegove človekove pravice, si zasluži odškodnino. Prav je tako. Še posebej, kadar gre za neupravičeno omejitev svobode gibanja, pripor, zapor.

V skladu z odločitvijo ustavnega sodišča, ki je razveljavilo pravnomočne obsodbe Janeza Janše, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča v zadevi Patria, to velja tudi za omenjene. Zato so vložili zahteve za izplačilo odškodnine, vprašanje je zgolj, ali je njihovo življenje res vredno toliko več kot življenje drugih ljudi. Zahtevajo namreč visoke zneske, Ivan Črnkovič celo 13 milijonov evrov za 184 dni zapora.

Težko je določiti škodo, ki jo je nekdo pretrpel, ker je bil po krivici zaprt. Še težje je določiti odškodnino. Neupravičeno zaprtim se vsak dan, po krivici prebit v zaporu, gotovo zdi nenadomestljiv. In tudi je. A dosedanja sodna praksa, ki jo upoštevajo na pravobranilstvu, ko neupravičeno obsojenim predlagajo poravnave, je postavila neke standarde glede višine odškodnine za dan (neupravičenega) zapora.

Najvišjo odškodnino zaradi nezakonitega zapora je doslej dobil Martin Uhernik, ki je bil po krivem zaprt sedem let. V skladu s sodbo sodišča mu je država izplačala 460 tisoč evrov oziroma 180 evrov na dan nezakonitega zapora.

Črnkovič, ki trdi, da mu je v 184 dneh zapora nastala velika poslovna škoda, od države zahteva dobrih 70 tisoč evrov na dan nezakonitega zapora. Janša, ki je bil zaprt najkrajši čas, 176 dni, zahteva 900 tisoč evrov odškodnine oziroma dobrih pet tisoč evrov na dan, Krkovič, ki je bil v zaporu najdlje, 259 dni, pa 600 tisoč evrov (dobrih dva tisoč evrov na dan).

Pravobranilstvo jim je, kot je to v navadi, že ponudilo poravnavo, ki vključuje tudi višino odškodnine. Janši je ponudilo slabih 53 tisoč evrov oziroma kar 300 evrov na dan nezakonitega zapora. Krkoviču pa dobrih 35 tisoč evrov oziroma 136 evrov na dan nezakonitega zapora. Oba sta ponudbo zavrnila in napovedala tožbo.

V primeru Janše je napoved tožbe posebej presenetljiva, saj bi dobil skoraj še enkrat toliko odškodnine za dan neupravičenega zapora kot je je omenjeni Uhernik. In to kljub temu, da je kazen zapora prestajal na oddelku s sproščenim varovanjem, ki vključuje številne ugodnosti, redne dvodnevne proste izhode in celo dvotedenski letni dopust, ki ga je recimo Krkovič med prestajanjem kazni recimo tudi v celoti izkoristil. Da rednih dnevnih prostih izhodov, ki jih je imel Janša za obiskovanje parlamentarnih sej, niti ne omenjamo …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Marko Apih, Ljubljana

    Odškodnine za Patrio

    Zahtevani milijoni evrov odškodnine »po krivem zaprtih« zaradi afere Patria zadevajo vse državljane. Ker je upravičenost odškodnin vprašljiva (sploh pa zahtevani zneski), naj pravobranilstvo pred odobritvijo/zavrnitvijo izplačil upošteva še opuščeni dejanji v domeni sodišč, v zadnji instanci Ustavnega sodišča: Več