Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

20. 10. 2017  |  Mladina 42  |  Pamflet

Ko oblast nonšalantno krši lastne zakone

Katalonija, Magna in predvolilne napovedi

Špansko sodišče je poslalo za zapahe dva zločinca - Jordija Cuixarta in Jordija Sancheza. In kakšne grozovitosti sta počela? Kot voditelja dveh civilnih združenj sta organizirala katalonski referendum. In evropski odzivi? Neopazni, kot da gre za pravosodni obračun s kriminalci. In slovenski pravosodni minister? Goran Klemenčič je ostro obsodil državno nasilje? Nikakor, na aretaciji se ni odzval, kot da se ga ne tičejo. In to kot kandidat vlade za mesto evropskega sekretarja za človekove pravice, katerega funkcija je prav promocija in obramba človekovih pravic, med katere sodi tudi pravica do volitev.

Velika korist za slovensko državo naj bi bila tovarna Magne v Hočah. Slavnostni podpis pogodbe so osrednji mediji ovekovečili kot zgodovinski dogodek. Časnik »Delo« je čez polovico naslovnice natisnil fotografijo nenavadne druščine, ki v oblekah in rdečih srajcah ter v čeladah z reklamnim logotipom Magne meče zemljo v zrak. So mar na svetovni dan prehranske varnosti poslali ljudstvu sporočilo, da kmetovanje ni sramotno, da je v resnici prav šik, saj so celo najvišji državni uradniki in direktorji poprijeli za lopate, da prekopljejo hoško polje za novo setev?

Nak, slavili so uradni začetek uničenja 100 hektarov plodne zemlje za avtomobilsko lakirnico. Predsednik vlade Miro Cerar, jr. je ob tem dejal, da mu je to v veliko čast, saj bo projekt omogočil mladim visoko izobraženim kadrom, da najdejo zaposlitev v domačem okolju. Medtem ko se »Delo« čudi, zakaj mu izginevajo bralci, je časnik »Finance« objavil intervju s šefom Magne Güntherjem Apfalterjem ter ga povprašal, katere kadre iščejo. Odgovor je bil enostaven: ljudi, ki imajo izkušnje v proizvodnji, lakirnicah in logistiki. Torej kovinarje, ličarje in fizikalce ter nekaj vodstvenih kadrov. Le šef vlade je v lakirnici prepoznal eldorado za tehnične inženirje in druge diplomirance.

Njegova sposobnost zaznavanja realnosti je očitno v nevarnem upadanju. Slabi dve leti nazaj se je odpravil na državniški obisk ZDA. Tam se ni srečal z ameriškim predsednikom niti ni prišel do vrat Bele hiše in stopnic Kongresa, njegova pot je bila namenjena obisku računalniških podjetij, kot so IBM, Microsoft, Oracle in Cisco. Slovenski mediji so njegovo pot pospremili z naslovom: »Miro Cerar z gospodarsko delegacijo jutri odhaja v ZDA, da bi povezal slovensko znanje in ameriške kapacitete, da bi Slovenijo popeljal med vodilne v digitalni transformaciji.« Namesto vodilne digitalne države nam je ob koncu mandata prinesel lakirnico!!!!!!!?

Drugače kot »Delo«, ki objavlja hvalospev lakirnici in se čudi, zakaj mu bežijo bralci, je ravnal njegov tekmec »Dnevnik«, ki ga je zanimala stvar sama. In tako je priobčil šokantno vest, da investicija ne bo vredna 146 milijonov, kot nam je trdila vlada, ampak le 86 milijonov.

A zadeva je še bolj zakonolomna. Razvpiti Lex Magna, po katerem so kmečko zemljo spremenili v kemično odlagališče, je to dejanje dopustil ob odpustku tisoč novih delovnih mest. O katerih pa vrh multinacionalke pravi, da je 400 zagotovljenih, tisoč pa le v primeru, če bodo tržne razmere ugodne. Lahko ob svetem nikoli.

Osrednji mediji pa so ob rojstnem dnevu mega lakirnice pustili vnemar tožbo predsednika E-foruma Gorazda Marinčka. Ta je vložil tožbo zaradi nezakonitosti celotnega postopka. Le pravne igrice? Nasprotno, v slovenski zakonodaji obstaja 69. člen zakona o vodah, ki pravi: »Gradnja objekta in naprave, ki je namenjena proizvodnji, v katero so vključene nevarne snovi in za katero je v skladu s predpisi na področju varstva okolja treba pridobiti okoljevarstveno soglasje, ter objekta in naprave za odlaganje odpadkov, je na vodovarstvenem območju prepovedana.« Preprosto, usodno kmetijsko polje ob Dravi leži na vodovarstvenem območju. Slovenska zakonodaja na njem eksplicitno prepoveduje gradnjo kemične industrije!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Da gospodarski minister ne razume prava, ni tako čudo, da pa profesor prava Cerar, jr., temu ni kos? Razlog za takojšnji odpoklic predsednika vlade, ki je ob izvolitvi prisegel, da bo spoštoval ustavo in zakone.

Bodo sodniki Upravnega sodišča sodili po zakonu? Situacija postaja izjemno nevarna, saj je minister Zdravko Počivalšek arogantno zatrdil, da procesa gradnje ne more nič več ustaviti. Dobesedni napad na pravno državo.

Seveda bo kdo porekel, da so bagerji Magne že začeli riti po poljih, da se projekta ne da več ustaviti, ker bi bila blamaža. Katastrofa: da bi Magne ne užalili, potemtakem ni dovoljeno izvajati slovenske zakonodaje! Je za potrebe multinacionalke prepovedano izvajati pravni red na Slovenskem??????????????

Čez eno leto bodo parlamentarne volitve. Po zadnji anketi merjenja priljubljenosti političnih strank na nacionalki smo dobili prerez poslanskih mest v skupščini. SD bi dobila 25, SDS 22, SMC 14, Levica, Desus in NSi pa po 9 sedežev. Če sprejmemo verodostojnost merjenja, dobimo zanimivo sliko glede na zadnje volitve, ko je SMC dobila 36, SDS 21, Desus 10, SD in Levica 6, NSi 5 in ZaAB 4 sedeže. Vladajoča koalicija SMC-Desus-SD je začela mandat z 52 poslanci, sedaj pa jim jih napovedujejo 48.

Rezultat triletne politike je takorekoč identično stanje, le da je nekoč vodilna SMC padla za dve tretjini, najšibkejša SD pa je početverila rezultat. Ista vlada, ki stoji bolj ali manj enotna za vsemi potezami, ostaja v celoti enako priljubljena, glasovalci so izbrali le to, da naj premierski položaj namesto SMC prevzame SD!??????? Skregano z logiko volitev, saj anketa kaže, da glasovalci razumejo volitve le kot akt izbire med dvema koalicijskima strankama SD in SMC.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.